Har du opdaget, at din partner eller ægtefælle skjuler sit alkoholforbrug for dig ved at drikke i smug? Så vil denne artikel hjælpe dig til, hvad du kan gøre.
Hvorfor skjuler min partner sit alkoholforbrug og drikker i smug?
For langt de fleste med et alkoholmisbrug sker der det, man kalder en toleranceudvikling.
Det vil sige, at der skal mere og mere alkohol til for at opnå den samme ønskede virkning.
På et tidspunkt bliver den drikkende godt klar over, at hans eller hendes alkoholforbrug er over det ”normale” og vil derfor forsøge at dække lidt over det.
Har man udviklet alkoholafhængighed, den sygdom der også kaldes alkoholisme, vil man have brug for en vis mængde alkohol hver dag, for at føle at man kan fungere optimalt.
Når din partner skjuler sit alkoholforbrug, skyldes det blandt andet skyld og skam. Skyld og skam fordi man inderst inde godt er klar over, at alkoholforbruget og drikkemønstret er unormalt. Desværre at gør sygdommen, at den alkoholafhængige ikke selv kan se behovet for professionel hjælp, og vedkommende prøver derfor i sit eget sind at opdigte en rationel grund til at skjule sit misbrug. Det er også denne benægtelse der gør, at den drikkende til enhver tid vil bortforklare situationen, hvis det skjulte misbrug bliver opdaget.
Du kan læse mere om alkoholafhængighed og benægtelse her.
Flere drikker i smug på grund af kulturændring.
Igennem de sidste 25 år har vores alkoholkultur i Danmark ændret så meget, at det ikke længere er almindeligt at have et dagligt alkoholforbrug på jobbet. Det er ikke længere almindeligt at starte hver dag med morgenbajer eller en Gammel Dansk.
Det er derfor blevet sværere at skjule et stort overforbrug af alkohol eller en alkoholafhængighed.
Det betyder igen, at den drikkende føler sig nødsaget til at drikke i smug for at skjule sit misbrug for sin partner og omverdenen, og for få at den daglige mængde af alkohol han eller hun har brug for.
Der er mange forskellige måder at drikke i smug.
Det er meget forskelligt, hvordan den drikkende skjuler sit misbrug, og den måde han eller hun vælger at drikke i smug på. Nogle vælger at hælde vinen eller anden form for alkohol over på små plastikflasker, for eksempel halvliters vandflasker, som så kan skjules forskellige steder.
Det kan være i bunden af vasketøjskurven, i sportstasken, sammen med hobbyprojekterne, i rengøringsskabet, i undertøjsskuffen, i redskabsskuret og så videre.
Andre drikker i smug ved hele tiden at have mange små ærinder – bilen skal vaskes, en tur i byggemarkedet, en lille løbetur eller hunden skal luftes. Sådanne små ærinder gør det nemt lige at smutte forbi købmanden og få tanket op.Andre igen bruger et hobbyprojekt, arbejde eller motion til at skjule og dække over sit alkoholmisbrug. Kreativiteten når det kommer til at drikke i smug er ofte stor.
Det har ikke den store betydning, hvordan din partner prøver at skjule sit drikkeri eller hvordan han eller hun forsøger at drikke i smug. Faktum er, at der er et alvorligt alkoholproblem og derfor brug for professionel hjælp.
Hvad gør jeg, hvis min partner drikker i smug?
Først skal du vide, det er aldrig din skyld, at din partner drikker. Det er også vigtigt, du ved, at med al sandsynlighed vil din partner forsøge at benægte, at der overhovedet er et problem, og gøre alt for at bortforklare situationen. Det er en del af sygdommen alkoholafhængighed, og den eneste løsning på problemet er professionel hjælp.
Den drikkende vil gøre alt for at forsøge at overbevise dig om, at han eller hun nok selv skal stoppe eller begrænse sit alkoholforbrug. Måske vil det også lykkes at stoppe drikkeriet for en kortere periode, men uden en professionel alkoholbehandling vil han eller hun altid give sig til at drikke igen på et eller andet tidspunkt. Som regel vil der bare ske det, at den drikkende nu bliver endnu bedre og endnu mere kreativ i måden at skjule alkoholmisbruget, af frygt for igen at blive afsløret i at drikke i smug.
Hos Dyscon tilbyder vi gratis alkoholrådgivning alle årets 365 dage. Har du selv eller en du holder af et alkoholmisbrug, så ring gratis for rådgivning på 70 20 55 01.