Skip to main content
 
 
 
 
Behandlingsgaranti
Alkoholrådgivning 24-7
Individuel behandling
Anonym behandling

HVORNÅR ER MAN ALKOHOLIKER?

Hvornår er man alkoholiker? Eller, er jeg alkoholiker? er to af de hyppigste spørgsmål vi bliver stillet.

Vores typiske svar kommer bag på mange og måske vil det også komme lidt bag på dig!

Men inden vi kommer til det, så lad os lige vende det faglige korrekte svar:

Spørgsmålet var: Hvornår er man alkoholiker ?

Fagligt korrekt svar: Man er alkoholiker, når man har sygdommen alkoholisme, det vil sige at man har fysisk og/eller psykisk afhængighed af alkohol, eller det man også kalder kemisk afhængig.

Alkoholisme eller alkoholafhængighed viser sig som regel ved at man gentagende gange har forsøgt at nedsætte sit alkoholforbrug, eller helt at stoppe med at drikke alkohol, men ikke har været i stand til det. De fleste alkoholikere kan godt holde en kortere eller længere pause, hvor de ikke indtager alkohol i en periode. Men uden professionel hjælp går der ikke længe, før end at alkohol igen spiller en altoverskyggende dominerende rolle i hverdagen.

Når man er alkohol afhængig, alkoholiker, betyder det kort og godt at man bliver ved med at have trang til alkohol, har et stort forbrug og drikker alkohol på trods af klare negative konsekvenser.

Her kan du læse mere om: ”hvad er alkohol afhængighed?”

Svaret på spørgsmålet, er jeg alkoholiker?!

Tilbage til spørgsmålet om hvornår man er alkoholiker?

Et svar der overrasker mange… det er ikke nødvendigvis så vigtigt at vide, om man er alkoholiker eller “ bare drikker lidt for meget”

“Hvordan kan vi dog sige det!”

Vi ved godt at den udmelding er lidt anderledes end mange andre behandlingstilbud. Men det er der en rigtig god forklaring på. Mange behandlingssteder behandler kun folk som er klinisk udredt som alkoholikere, altså kun mennesker der er erklæret kemisk afhængige af alkohol.

Men hvis én der drikker “lidt” for meget, begynder at opleve problemer på grund af alkoholforbruget, eller endnu værre, familien er begyndt at få problemer på grund af alkohol, er det så ikke lige meget om man kan sætte et stempel på der siger “alkoholiker”?

Det er et problem som skal løses uanset, hvilken label du sætter på…

Det er derfor vi siger, at det i første omgang ikke er så vigtigt at vide, hvornår man er alkoholiker, eller om man drikker for meget af andre grunde.

Et længere overforbrug af alkohol, vil altid give skadelige konsekvenser, både for den der drikker og som regel også altid for de nærmeste pårørende.

Der er brug for professionel hjælp, uanset om forbruget og de store mængder alkohol har udviklet sig til alkoholisme, eller kun er på vej til at udvikle sig i den retning.

Hvorfor er er det så vigtig for mange at stille spørgsmålet ”hvornår er man alkoholiker”?

Der kan være flere forskellige grunde.

Er du selv bange for, at alkoholen har fået for godt fat i dig? Måske har du flere gange selv forsøgt at nedsætte eller helt stoppe forbruget, uden held? Så kan du måske nu være bange for, at du har udviklet sygdommen alkoholisme og tænker, hvad gør jeg? Betyder det at jeg aldrig mere kan nyde en kold øl eller et glas vin sammen med mine venner?

Man skal da kunne drikke lidt…. et glas en gang imellem, for at have det hyggeligt? Alle de tanker og mange flere, afholder mange fra at tage hul på et problem, der ikke går væk af sig selv.

Er alkoholen begynd at fylde for meget i dit liv? Så er tiden kommet til at gøre noget ved det! Det betyder ikke noget lige nu, hvorvidt du er blevet afhængig af alkohol eller ej. Det der betyder noget, er om du får et godt liv – med eller uden alkohol. Jo tidligere du søger hjælp, desto større er chancen, for at du kan lære at drikke med måde.

En anden grund til at mange stiller spørgsmålene “hvornår er man alkoholiker eller er jeg alkoholiker?” er at de er bekymret for at føle sig stemplet. Ordet alkoholiker har for mange mennesker en meget negativ klang, fordi det som regel forbindes med et billede af ”manden på bænken” der sidder i parken med en Nettopose fyldt med Bjørnebryg eller andre stærke sager.

Almindelige mennesker uden store sociale eller psykiske udfordringer, er ofte bange for at blive sat i bås med ”manden på bænken”, hvis de erkender at have et alkoholmisbrug, og er derfor lidt skræmte over ordet “alkoholiker”.

Men der er ikke nogen grund til denne bekymring. Selvom at alkoholafhængighed er den faglige korrekte betegnelse, er ordene alkoholiker og alkoholisme helt almindelige termer blandt professionelle alkoholbehandlere. Begge udtryk benyttes i den evidensbaserede alkoholbehandling efter 12-trinsprogrammet, som også er kendt som Minnesotabehandling eller en Minnesotakur.

Den alkoholbehandling der er kendt som 6-dagesmodellen er bygget på denne model.

Du kan her læse mere om 6-dagesmodellen, samt forskellige andre former for alkoholbehandling.

Faktum er, at alkoholproblemer og afhængighed kan ramme alle. Alkoholen skelner ikke mellem høj eller lav, kort eller længerevarende uddannelse, stilling, lønniveau, alder eller køn, men kan kort sagt ramme alle.

Er du pårørende til en der drikker for meget?

Føler du måske, at det kan være nemmere at bede ham eller hende om at gøre noget ved drikkeriet, hvis du kan sætte en ”alkoholiker label” på vedkommende?

Faktum er, at det behøver du ikke! Lever du sammen med en, der har et skadelig overforbrug af alkohol, som går ud over dig eller andre, så er du i din gode ret til at bede den drikkende om at søge hjælp. Du kan altid få gratis rådgivning og hjælp, til både den drikkende og pårørende på 70205501.

Kan man blive testet for at finde ud af om man er alkoholiker?

Ja vi har mange års erfaring med test for alkoholisme. Vi kan med test vise dig, hvorvidt du har udviklet sygdommen alkoholisme, eller om det er sandsynligt for dig, at kan lære at drikke med måde. Så på den måde kan du fuldt oplyst vælge, hvilken behandling der er bedst for dig

Ring til vores gratis rådgivningslinje på 70205501 for at aftale et gratis møde.

Mødet kan foregå på et af vores behandlingssteder eller som en onlinesamtale. Her vil du få afklaret, hvordan det ser ud for dig og hvordan du bedst kommer væk fra de problemer som alkoholen har skabt og skaber i dit liv. Du kan også læse artiklen alkoholiker test.

Nedenfor kan du læse kriterier der i følge Verdens Sundhedsorganisationen (WHO) er tegn og symptomer på at man er afhængig af alkohol.

Det er ikke en skam at have et problem med alkohol, men det er en skam ikke at gøre noget ved det.

Hvad er symptomerne på at være alkoholiker?

  • Craving: Det vil sige et stærkt ønske eller en følelse af uimodståelig stærk trang til at drikke alkohol.
  • Kontroltab: Man drikker ofte mere end man havde besluttet sig for. Måske har man sagt, ”bare én genstand”, men er ikke i stand til at stoppe ved den ene.
  • Abstinenssymptomer: Fraværet af alkohol, kan give fysisk og psykisk ubehag, rysten, svedeture eller endnu værre symptomer. Alkohol abstinenser fjernes eller lempes måske med yderligere alkoholindtag eller større mængder alkohol.
  • Tolerance: Der kræves øget dosis af alkohol, for at opnå samme effekt som tidligere.
  • Isolation: Består typisk i, at man begynder at skære ned på forskellige aktiviteter for i stedet at drikke alkohol. Det kan være sociale aktiviteter, tid sammen med familien, jobbet, sport og så videre.
  • Ignorering af skadevirkninger: Man fortsætter med at drikke alkohol, selvom det er tydeligt, at det har negative helbredsmæssige konsekvenser fysisk eller psykisk. Selv ved erkendt skadevirkning fortsætter misbruget.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) ICD-11, er ovenstående symptomer, diagnostiske kriterier og tegn på at du har udviklet sygdommen alkoholisme og er blevet alkoholiker.

Ovenstående er på ingen måde en komplet liste over symptomer, men bare nogle af de forskellige symptomer på alkoholisme.

Det er ikke sikkert at man kan genkende eller opfylde dem alle sammen, og det behøver man nødvendigvis heller ikke for at have udviklet alkoholafhængighed (alkoholisme).

Bemærk også, at man ikke behøver at drikke om morgenen – eller drikke hver dag – eller forsømme sine forpligtelser for at opfylde kriterierne.

Men kan du genkende 3 eller flere af ovennævnte punkter eller symptomer, bør du hurtigst muligt kontakte en professionel alkoholbehandler.

Har du et behandlingskrævende alkoholproblem?

Er du bekymret for dit alkoholforbrug? Uanset om du selv har et alkoholproblem eller er pårørende til en med et alkoholmisbrug så kan vi hjælpe dig. Uanset om du drikker “lidt” for meget, har et misbrug af alkohol eller kæmper med afhængighed, kan du få en gratis samtale helt anonymt.

Du har med stor sandsynlighed gentagne gange selv forsøgt at begrænse din alkoholindtagelse og alkoholvaner, uden held. Men kæmper du med afhængighed vil det på sigt være en umulighed selv at nedsætte dit alkoholforbrug. Få i stedet professionel hjælp inden dit forbrug eller misbrug får flere store konsekvenser for dig selv, din familie og dit helbred.

Ring for en gratis fortrolig samtale 7020550.

Du kan få en samtale med en af vores dygtige og højtudannede alkoholbehandlere, hvor du vil blive mødt med indsigt og forståelse, for han eller hun har selv været hvor du er nu, men har fået et godt liv som ædru alkoholiker.

Andre vigtige artikler om alkoholisme og afhængighed.

Drikker du “lidt” for meget? – eller er du pårørende… – Ring 70 20 55 01

Har du et alkoholproblem?

Få hjælp nu – også hvis du er pårørende. Lad os ringe dig op til en uforpligtende samtale.

    ER DU PÅRØRENDE?

    Hos Dyscon modtager vi mange henvendelser fra pårørende til en med et alkoholproblem, som endnu ikke selv har søgt hjælp til misbruget. Den pårørende er i tvivl om hvor man kan søge hjælp og hvorledes man bedst motivere den problem drikkende.

    Læs mere om hjælp til pårørende og kontakt os på 70205501 – alle er velkommen!

    FAKTA OG MERE VIDEN

    Søger du mere information om misbrug og behandling af alkoholproblemer, så kan du på denne side finde mere viden.