Skip to main content

Gratis alkoholrådgivning – 70 20 55 01

100% fortrolighed & diskretion

  Der er flere forskellige grunde til at afhængighed opstår, men en af de primære grunde er den påvirkning som alkohol giver hjernen. Alkohol påvirker hjernens belønningsstoffer (neurotransmittere) og belønningscenter. 

  Alkoholafhængighed opstår i hjernen.

  Hjernens belønningstoffer skaber stier og forbindelser i hjernen, og når hjernen over længere tid er blevet påvirket af alkohol, kan det virke for den drikkende som om, at livet er umuligt uden alkohol.

  Der opstår en trang (craving) til at blive ved med at tilføre hjernen alkohol, selvom at det begynder at have tydelige negative konsekvenser for den drikkende.

  Og det er netop det, der er definitionen på afhængighed; at man bliver ved med at foretage en handling på trods af tydelige negative konsekvenser.

  Fysisk alkoholafhængighed.

  For langt de fleste opstår der samtidig fysisk afhængighed. Det vil sige at hvis den drikkende ikke indtager alkohol i en periode, kan det give fysisk ubehag, svimmelhed, svedeture, kvalme m.m.

  Er alkoholafhængighed arveligt?

  Ja. Alkoholafhængighed er en arvelig sygdom. Nogle forskere har vist, at hvis man er barn eller barnebarn til en med et stort alkoholmisbrug, er der 400% større risiko for, at man selv udvikler et misbrug eller en afhængighed. 

  Det kan betyde, at to forskellige personer begge over en længere periode har et alkoholmisbrug, men hvor den ene vil være i stand til at lære at begrænse sit alkoholmisbrug, vil den anden udvikle alkoholafhængighed (den sygdom man også kalder alkoholisme), og vil aldrig kunne lære et kontrolleret alkoholforbrug.

  Kan alkoholafhængighed behandles?

  Hertil er svaret, at alkoholafhængighed kan behandles, men kan aldrig helbredes!

  Det betyder, at man kan få hjælp til at stoppe sit alkoholmisbrug, man kan lære at stoppe sit drikkeri og på den måde bliver der lagt låg på afhængigheden. Men man kan ikke blive kureret. En der er alkoholafhængig, vil altid give sig til at drikke igen, hvis man bare tager det første glas alkohol og derved igen sætter hjernens belønningscenter i gang.

  Det er derfor meget vigtigt, at den alkoholafhængige kommer i en god, professionel alkoholbehandling, for uden en effektiv alkoholbehandling vil han eller hun altid give sig til at drikke igen på et eller andet tidspunkt.

  Har du eller en du holder af, brug for hjælp og rådgivning omkring alkoholmisbrug, så kan vi hjælpe dig. Du kan alle årets dage ringe for gratis rådgivning og information på tlf. 70 20 55 01.

  Her på siden kan du læse mange flere artikler om alkoholafhængighed og alkoholbehandling.

  Alkoholafhængighed

  Hvordan behandles alkoholafhængighed?

  Antabus kurerer ikke alkoholafhængighed

  Her kan du læse mere om alkoholbehandling.

  Du kan også læse mere om hvordan alkohol påvirker hjernen i artiklen Kan alkoholisme helbredes?

  Skal vi ringe dig op?

  Få hjælp nu – også hvis du er pårørende. Lad os ringe dig op til en uforpligtende samtale.

  Gratis og 100% fortrolig.