Skip to main content

Gratis alkoholrådgivning – 70 20 55 01

100% fortrolighed & diskretion

    Hvad er alkoholdemens?

    Alkoholdemens også kaldet alkoholrelateret demens er, som navnet antyder, en form for demens relateret til overdreven indtagelse af alkohol over en længere periode.

    Den lange påvirkning af alkoholen skader hjernecellerne, hvilket fører til hukommelsesproblemer, forvirring og gennerelle udfordringer af de kognitive evner, der minder om dem man kender fra andre demensrelaterede sygdomme.

     

    Hvad er den egentlige årsag til alkoholdemens?

    Det spørgsmål har flere forskere forsøgt at give et klart svar på. Men det er på nuværende tidspunkt uklart, om alkohol har en direkte toksisk (giftig) effekt på hjernecellerne, om skaden skyldes mangel på thiamin, vitamin B1. Eller om skadevirkningen snarere skyldes den usunde livsstil, der ofte er knyttet til alkoholmisbrug. Som for eksempel fejlernæring, vitaminmangel, leversygdom, mangel på motion, rygning, sukkersyge øget risiko for hovedtraumer m.v.

     

    Hvad er typiske eller almindelige symptomer på alkoholdemens?

     

    Dette kan variere fra person til person, men generelt vil symptomerne omfatte:

     

    • Nedsat evne til at lære ting og dårlig koncentrationsevne, mangel på fokus.
    • Personlighedsændringer, humørsvingninger (emotionel labilitet).
    • Problemer med hukommelsen.
    • Nedsatte mentale evner, vanskeligheder med klar og logisk tænkning på opgaver, der kræver planlægning, organisering, sund fornuft, dømmekraft og sociale færdigheder.
    • Problemer med balancen.
    • Manglende motivation som viser sig ved nedsat initiativ og spontanitet.

    Udover at nogle oplever ovenstående symptomer kan der også forekomme andre psykiske symptomer som angst, paranoia.

    Flere symptomer kan være vrede, frygt, mistænksomhed samt mangel på empati.

    Selv om at langt de fleste symptomer er kognitive, så kan der for nogle også opleves forskellige fysiske symptomer.

     

    Almindeligvis har færdigheder, lært tidligere i livet, som for eksempel sprog, gestik, mimik og gamle vaner, en tendens til at være relativt upåvirket.

     

    Hvem rammes af alkoholdemens?

    Enhver, der drikker for store mængder alkohol over en årrække, kan udvikle disse tilstande og ovenstående symptomer, men de fleste gør det ikke. Det vides ikke, hvorfor nogle meget alkoholiske personer udvikler demens eller Wernicke-Korsakoffs syndrom, mens andre ikke gør det. Kost og andre livsstilsfaktorer kan som tidligere nævnt spille en rolle.

    Disse tilstande rammer oftest mænd over 45 år med en lang historie med alkoholmisbrug, selvom mænd og kvinder i alle aldre kan blive ramt. Risikoen stiger klart for alle, der drikker høje niveauer af alkohol regelmæssigt i lang tid. Der er tal der tyder på at især omkring pensionsalderen er det tidspunkt, hvor de fleste udvikler alkoholdemens.

    Nationalt Videnscenter for Demens skønner at der i Danmark er ca. 500 under 65 år der har alkoholdemens, mens ca. 4250 personer over 65 år har sygdommen.

     

    Kan man behandle alkoholdemens?

    I skrivende stund findes der ikke en lægelig eller medicinsk behandling af alkoholdemens. Men sættes der ind i tide, kan udviklingen af alkoholdemens bremses, hvis personen stopper med at drikke alkohol.

    Det er vigtigt at personen så hurtigt som muligt kommer i en professionel alkoholbehandling, så drikkeriet helt kan stoppes. Samtidig er det vigtigt at personen får en ordentlig og sund kost. Flere danske læger anbefaler også ekstra tilskud af B-vitaminer. Det er meget vigtigt at starte behandlingen af alkoholdemens så tidligt som muligt, idet sandsynligheden for fuldstændig helbredelse herved forøges væsentligt.

     

    Gratis rådgivning om alkoholdemens

    Har du brug for rådgivning om blandt andet valg af alkoholbehandling eller andre spørgsmål om alkoholproblemer, som for eksempel hvad er forskellen på alkoholmisbrug og alkoholafhængighed (alkoholisme), så kontakt vores gratis alkoholrådgivning på 70205501.

    Alkoholrådgivningen er åben alle ugens dage, hele året. Telefonerne besvares af højt udannet personale, med speciale inden for alt vedrørende alkoholproblematikker. Du er altid sikret 100% fortrolighed og diskretion. Du kan også vælge at være helt anonym hvis du ønsker det.

     

    Alkoholrelateret demens

     

    Kan alle helbredes fra alkoholdemens?

    Det ærlige og sørgelige svar på det spørgsmål er desværre nej, ikke alle kan helbredes fra alkoholdemens. Nogle oplever at deres drikkeri har medført en varig toksisk effekt, som fastholder dem i deres demens.

    For nogle har demensen ødelagt deres kognitive evner til at stoppe alkoholmisbruget, selv igennem god og langvarig alkoholbehandling.

    Den gode nyhed er heldigvis, at langt de fleste kan komme sig og få det bedre. I følge Nationalt Videnscenter for Demens viser studier af personer, afvænnet fra alkoholmisbrug (uden Wernicke-Korsakoffs syndrom), at der med tiden kan ske en væsentlig bedring af det kognitive funktionsniveau. Funktionsniveauet hos personer med alkoholrelateret demens kan normaliseres – bl.a. med hensyn til arbejdshukommelse, korttidshukommelse, mentalt forarbejdningstempo og visuelt-rumlige færdigheder.

    Håber at ovenstående artikel har givet dig indsigt i spørgsmålet “hvad er alkoholdemens”?

    Hvis du er tæt på en der drikker for meget og oplever symptomer såsom begyndende ændringer, dårlig hukommelse, indlæringsproblemer, generel forvaring, eller nogle af de andre symptomer på alkoholdemens som er nævnt længere oppe i artiklen, så vent ikke med at søge hjælp og rådgivning.

     

    Du kan kontakte vores gratis alkoholrådgivning alle ugens dage på telefon 70205501.

     

    Skal vi ringe dig op?

    Få hjælp nu – også hvis du er pårørende. Lad os ringe dig op til en uforpligtende samtale.

    Gratis og 100% fortrolig.