HVEM RAMMER ALKOHOLMISBRUG?
Der er mange myter og mange forestillinger om, at det er mennesker med lav eller ingen uddannelse der drikker og har alkoholproblemer. Men mange undersøgelser viser noget helt andet, nemlig at alkoholmisbruget er størst hos de højtuddannede og hos familier med relativt høje indtægter.
Alkoholproblemer kan ramme alle, og et længerevarende misbrug er skadeligt, uanset uddannelse, indtægt og andre sociale forhold.
ER ALKOHOLBEHANDLING NØDVENDIGT?
Et overforbrug eller misbrug af alkohol behøver ikke betyde, at man har brug for alkoholbehandling. Mange der selv bliver opmærksomme på at de drikker for meget, kan tage en beslutning om at ændre drikkevaner, og dermed stoppe deres overforbrug.
Nogle kan kun ændre drikkevaner, hvis de får professionel hjælp til at begrænse alkoholforbruget og lære at drikke socialt ansvarligt. Gennem alkoholbehandlingen “lær at drikke med måde” kan du lære ar styre indtagelsen og kontrollere dit alkoholforbrug. For at kunne gøre brug af denne ambulante behandling, kræver det at et begyndende alkoholmisbrug ikke har udviklet sig til alkoholafhængighed.
For andre har deres misbrug ført til alkoholafhængighed. For denne gruppe vil det ofte være umuligt at stoppe misbruget uden professionel hjælp. Behandling af alkoholmisbrug
Ifølge Sundhedstyrelsen er ca. 140.000 danskere alkoholafhængige.
HVAD ER FORSKELLEN PÅ ALKOHOLAFHÆNGIGHED OG MISBRUG?
Nogle mennesker er i stand til at have et alkoholmisbrug (et stort overforbrug af alkohol) i meget lang tid, uden at opleve mærkbar afhængighed. Andre oplever hurtigt, at deres forbrug fører til både fysisk og psykisk afhængighed af alkohol.
For en stor del af dem, der bliver fysisk og psykisk afhængige af alkohol, findes forklaringen i generne. Hvis dine biologiske forældre eller bedsteforældre havde et alkohol overforbrug, er der 4 gange så stor en risiko for at du også kan udvikle alkoholafhængighed, eller det man også kalder alkoholisme.
Det er vigtig at understrege at et alkohol overforbrug er sundhedsskadeligt, uanset om man er afhængig eller ej.
HVORDAN VED JEG OM DER ER TALE OM ALKOHOLAFHÆNGIGHED ELLER MISBRUG?
Man kan sige, at den der har et alkoholmisbrug uden afhængighed ofte kan være i tvivl om, hvorvidt han eller hun er afhængig af alkohol eller ej. Den der er blevet fysisk og psykisk afhængig af alkoholen er ikke i tvivl. Man kan også få lavet en test og kortlægning af problemets omfang. Forud for behandling hos os, vil du altid blive hjulpet af en højt udannet alkoholbehandler, som kan stille diagnosen i forhold til dit alkoholmisbrug.
I en sådan samtale vil du, samt eventuelle pårørende, også blive sat grundigt ind mulighederne for behandling af alkoholmisbrug og hvordan behandlingen foregår.
IKKE TO MENNESKER MED ALKOHOLMISBRUG ER ENS.
Vi ved at ikke to mennesker der søger behandling er ens. Uanset om du selv har et alkoholmisbrug eller er pårørende til en med et alkoholmisbrug, så er det yderst vigtigt, at du samt eventuelle pårørende alle er trygge ved behandlingen.
BEHANDLING AF ALKOHOLMISBRUG
Når det kommer til behandling af alkoholmisbrug så findes der ikke en “one size fits all” altså en enkelt rette behandling, alle bare kan presses igennem. Hos Dyscon Alkoholbehandlinger har vi lige fra starten været opmærksom på at tilbyde individuelle tilrettede forløb, når vi skulle udføre behandling af alkoholmisbrug. Denne tilgang har igennem mere end nu 10 år vist sig rigtig, og vi har derfor branchens bedste resultater. Hvilket er din garanti for et godt resultat, uanset om du vælger ambulant behandling, 6-dagesmodellen, online alkoholbehandling eller har brug for en længerevarende døgnbehandling.
Symptomer på at alkoholmisbruget er blevet til afhængighed
Abstinenser: Du oplever abstinenser i form af en indre uro, tankerne bliver ved at køre i ring, du kan have hjertebanken, du får måske svedeture, eller ryster måske på hænderne. Du begynder måske at drikke tidligere og tidligere på dagen, da det er alkoholen der lindrer abstinenserne.
Drikketrang: Du føler en næsten uimodståelig trang til at drikke alkohol.
Tolerance: Det kræver større og større mængder alkohol at opnå samme virkning, derfor bliver mængden af det du drikker større og større.
Nedsat kontrol: Du beslutter måske kun at drikke en enkelt genstand eller to, men fortsætter alligevel, når du først er i gang.
Sikkerhed: Har du udsat dig selv for risiko, såsom at køre bil under indflydelse af alkohol.
Fortsat drikkeri: På trods af de negative konsekvenser af drikkeriet, kan du ikke stoppe.
Forsømmelighed: Du svigter i stigense grad dine forpligtelser vedrørende arbejde, familie og venner.
Det er ikke sikkert at du oplever alle de nævnte symptomer, men har man haft bare 3 af ovenstående symptomer indenfor en måned, indenfor det sidste år, så er der behov for at du søger hjælp.