PÅRØRENDE TIL EN ALKOHOLIKER
Når én i familien drikker, påvirker det hele familien. Når én i familien stopper med at drikke, påvirker det også hele familien.
HJÆLP TIL PÅRØRENDE
Det at være nærmeste pårørende til én der har et alkoholproblem kan fylde så meget, at du i årevis tilsidesætter dine egne behov.
Gang på gang giver den der drikker, løfter om at nu skal jeg nok tage mig sammen.
Denne gang har jeg forstået det og nu skal det nok blive bedre.
Men lige så mange gange svigter den drikkende også disse løfter og efterlader dig måske med tanken om, at hvis han eller hun ikke vil gøre det for mig, så er det fordi jeg ikke bliver elsket nok.
Mange pårørende går også med den følelse, om det kunne være dem selv, det er galt med. Er det fordi jeg i perioder har svært ved at være glad. Er grunden til at han eller hun drikker i virkeligheden at jeg er sur det meste af tiden og at vi ikke kan være sammen på en ordentlig måde længere?
Måske har du spurgt dig selv. Er jeg måske for nærtagende, ser jeg spøgelser?
Han siger jo, at jeg overreager og at det ikke er så slemt som jeg føler.
Der er en vigtig faktor i at du har fået denne tvivl. Én der har et alkoholproblem, bliver mester i at negligere, manipulere og skabe forvirring omkring forbruget. Og ofte tror den drikkende måske selv på sine virkelighedsfjerne forklaringer eller er i hvert fald nødt til at benægte drikkeriets omfang, for at kunne bevare sin egen værdighed overfor sig selv, sine pårørende og omverdenen iøvrigt.
Konstant forsøger den drikkende, at skabe tvivl om det du ser og oplever. Den vedvarende benægtelse af virkeligheden efterlader måske dig med tvivl og skyldfølelse.
Men stol på det du ser og oplever og vid, at det aldrig er din skyld, når din pårørende vælger at drikke – det er hans eller hendes eget valg. Og det er også hans eller hendes ansvar at ændre på tingene.
At leve i flere år med store op- og nedture, svigt, bebrejdelser og brudte løfter, er skadeligt for dit eget selvværd og det kan være svært efterfølgende at genopbygge tilliden, både til den drikkende og til dig selv.
Derfor kræver det professionel hjælp, også til dig som pårørende, for at blive et helt menneske igen.
I Dyscon har vi mange års erfaring i at hjælpe både den drikkende og dig som pårørende, tilbage til et godt liv. Vi kan hjælpe og støtte jer hele vejen, både før, under og efter en alkoholbehandling.
UDFORDRINGER FØR BEHANDLING
Mange af de pårørende vi møder på vores rådgivningslinje eller i behandlingen, har eller har haft virkeligt svært ved at stole på det de ser og oplever og som de inderst inde nok ved er virkeligheden. At de lever sammen med én der har et alkoholmisbrug eller er afhængig af alkohol.
Hvorfor fortæller man som pårørende sig selv at man er i tvivl?
Af flere grunde.
For det første så udvikles et misbrug eller afhængighed over tid, af kortere men oftest længere varighed. Det der fra starten var sjovt og hyggeligt, har det med at blive overdrevet og til sidst skaber det så meget støj i samlivet, at det er problematisk for dig og for den der drikker. I nogle tilfælde ender den drikkende med at have et afhængighedsforhold til alkohol, der helt overtager styringen i livet, med destruktive samlivsproblemer og sociale handicaps til følge.
Denne glidende overgang gør det svært at konstatere nøjagtigt hvornår det gik galt og de konflikter der efterhånden opstår, bliver skudt hen under andre årsager. Det er arbejdet, stress, depression, barndommen, sorg, kedsomhed, og meget andet der bliver udnævnt til de store syndere, der har ført til forbruget af alkohol.
Ikke mindst fordi den der drikker, er så fantastisk god til manipulation, at du som pårørende, til én der drikker, kan være i tvivl om, hvor stort problemet i virkeligheden er. En forvirret person tager sjældent stilling og det er det, den der drikker, benytter bevist eller ubevist, for at lægge et slør over det egentlige problem, at vedkommende ikke længere selv bestemme hvornår han eller hun skal drikke. Det bestemmer alkoholen.
Når du som pårørende når dertil, hvor du ikke længere kan lukke øjnene eller at konsekvensen af drikkeriet bliver så tydeligt, at din tvivl forsvinder, så kommer næste tvivl.
Hvad vil det bedste være for den der drikker og for mig som pårørende?
Hvor kan jeg få hjælp til den der drikker?
Koster det noget og virker det overhovedet?
Med andre ord, hvad kan de mennesker, som er behandlere, fortælle min pårørende, som jeg ikke selv har forsøgt og har fortalt, op igennem tiden?
Hvis din drikkende pårørende har været i behandling tidligere og nu har taget et tilbagefald, hvor sikker kan man så være på at det virker denne gang? Var det behandlingen der ikke var god nok, sidste gang, eller er det min drikkende pårørende der ikke er stærk nok?
UDFORDRINGER UNDER BEHANDLINGEN
Når behandlingen så er gået i gang, så kommer tvivlen måske op igen. Blandingen af håb om forandring – jeg skal og vil tro på det – og så usikkerheden på om det virker, kan være meget ubehagelig.
Hvor skal jeg placere mig i denne mærkelige situation?
Det er jo ikke mig det er galt med, det er da ham eller hende der drikker. Hvorfor har jeg det stadig underligt med det hele, når han eller hun nu endelig er ved at løse det?
Du har brug for professionel hjælp til at finde vej i dette følelsesorgie. Denne blanding af glæde, angst, håb, vrede. Hvorfor lige os?
Dyscon har årelang erfaring med at hjælpe både den drikkende tilbage til en stabil tilværelse, men også dig som pårørende, uanset hvor længe du har været vidne til drikkeriet og levet i medafhængighed.
Relaterede artikler:
Hurtig og effektiv alkoholrådgivning
Anonym alkoholbehandling