Det er meget forskelligt fra person til person, hvor hurtigt eller langsomt man udvikler afhængighed af alkohol. For nogle kan et misbrug relativt hurtigt udvikle sig til en afhængighed, mens det kan se ud til at andre kan have et mangeårigt stort misbrug uden det udvikler sig til en egentlig afhængighed. Hvorfor ser der ud til at være denne forskel på, hvor hurtigt man udvikler afhængighed? Det vil denne artikel svare på.
Hvornår bliver misbrug til afhængighed?
For mange sker der stille og roligt en glidende overgang, fra at et hyggeligt glas vin eller en enkelt kold øl bliver til flere og flere, og et alkoholforbrug udvikler sig til et overforbrug af alkohol, og videre til et decideret alkoholmisbrug, som til sidst ender med udvikling af alkoholafhængighed.
For mange er det svært at sætte fingeren på præcis dér, hvor misbruget blev til afhængighed, men langt de fleste er undervejs inderst inde godt blevet klar over, at der er sket en forandring, hvor de ikke længere har kontrollen over alkoholen, men alkoholen nu er blevet det styrende element, og her opstår forskellen mellem misbrug og afhængighed.
Hvor hurtigt bliver man afhængig af alkohol?
Forskellige danske undersøgelser viser, at det typisk tager 10 til 12 år fra en person starter med et overforbrug af alkohol, til at han eller hun opsøger alkoholbehandling for misbrug eller afhængighed.
Det betyder ikke, at det tager 10 til 12 år at udvikle et problematisk alkoholmisbrug eller alkoholafhængighed. Det betyder derimod at det typisk tager 10 til 12 år for problemet at blive så stort, at det ikke længere er muligt for den drikkende at blive ved med at skjule eller benægte, at der er et seriøst alkoholproblem der kræver professionel hjælp.
Hvorfor bliver nogle hurtigere afhængig af alkohol end andre?
Der er flere forskellige faktorer der spiller ind. Meget forskning peger på, at vores genetik spiller en rigtig stor rolle i, hvor hurtigt et misbrug vil udvikle sig til alkoholafhængighed.
Det betyder, at hvis en af vores forældre eller bedsteforældre var alkoholafhængige, er der en stor latent risiko for, at vi også kan arve sygdommen alkoholafhængighed eller det man også kalder alkoholisme.
Forskning viser, at der er cirka 400% større risiko for at udvikle alkoholisme eller alkoholafhængighed, hvis der er andre i familietræet der led af samme sygdom.
Faktisk viser mange undersøgelser, at denne risiko er den samme, hvis en af vores forældre eller bedsteforældre led af en anden afhængighedssygdom, såsom stofmisbrug, ludomani m.m.
Men det er ikke den eneste grund til, at nogle udvikler afhængighed hurtigere end andre.
Årsagen til et alkoholmisbrug kan også spille en større rolle.
Det har stor betydning om vi søger tilflugt i alkoholen på grund af selvmedicinering, eller om det er på grund af midlertidige ydre omstændigheder, eller om det i virkeligheden drejer sig om flugt fra indre omstændigheder.
Få den rette hjælp til alkoholmisbrug og afhængighed.
Som du kan læse ovenfor, findes der ikke en gylden regel på, hvor hurtigt man udvikler afhængighed af alkohol eller alkoholisme. De forskellige faktorer nævnt i den her artikel, spiller alle en vigtig rolle i forhold til hvor hurtigt, et alkoholmisbrug kan udvikle sig til afhængighed.
Det vigtigste råd er derfor at reagere på et alkoholproblem så hurtigt og så tidligt som muligt. Som nævnt i artiklen, har der gennemsnitligt været et skadeligt overforbrug af alkohol 10 til 12 år, før en person vælger at søge professionel hjælp og behandling.
Jo før man vælger at få hjælp og behandling, jo større sandsynlighed er der for, at et alkoholmisbrug kan afhjælpes og der endnu ikke er udviklet alkoholafhængighed.
Hvis du eller en du holder af, har problemer med alkohol så søg hjælp nu. Hos Dyscon Alkoholbehandlinger har vi hjulpet tusindvis af enkeltpersoner og familier med alkoholproblematikker tæt inde på livet. Vi vil meget gerne hjælpe dig og din familie til et godt liv uden alkoholmisbrug. Du kan ringe alle årets dage. Få gratis rådgivning på 70 20 55 01.
Hvorfor opsøger mange ikke hjælp til alkoholmisbrug med det samme?
Der er flere forskellige årsager til, at den drikkende udsætter at søge professionel hjælp.
For mange er der en skyld og skam over ikke selv at være i stand til at stoppe sit drikkeri.
Stort set alle der går i alkoholbehandling, har igennem meget lang tid selv forsøgt gentagne gange at stoppe eller begrænse alkoholmisbruget uden held.
Gang på gang har de lovet sig selv eller familien, at denne gang så skal det være anderledes, nu skal det lykkes. Desværre er virkeligheden anderledes. Måske lykkes det at stoppe eller begrænse forbruget i en kortere periode, uger, måneder, for så at komme tilbage til samme eller måske endnu større forbrug.
Hvorfor kan man ikke bare stoppe et alkoholmisbrug?
Både pårørende og den drikkende, har selv stillet sig det spørgsmål igen og igen.
”Hvorfor kan jeg have styr på alt andet i mit liv, men når det kommer til alkoholen og beslutningen om at drikke mindre eller helt at stoppe med at drikke alkohol, ser det ud til at min viljestyrke aldrig er nok?”
Alkohol har en kraftig påvirkning på vores hjerner og den måde vi tænker på. Der er derfor brug for en tankeforandring, for at komme ud af et alkoholmisbrug. Denne tankeforandring kommer igennem professionel hjælp, derfor kan det være rigtig svært, næsten umuligt, at stoppe et alkoholmisbrug uden professionel behandling.
Har man udviklet alkoholafhængighed, er der kun én løsning ud af problemet, og det er professionel alkoholbehandling. Uden denne hjælp og behandling, vil det altid kun være et spørgsmål om tid, før den alkoholafhængige begynder at drikke igen.
Har du eller en du holder af, flere gange selv forsøgt at stoppe eller begrænse et alkoholmisbrug uden held? Så er det måske nu på tide at gøre noget andet!
Vi kan hjælpe dig. Ring 70 20 55 01
Her kan du læse mere om hvordan alkohol påvirker hjernen.