Skip to main content

Gratis alkoholrådgivning – 70 20 55 01

100% fortrolighed & diskretion

  Alkoholisme er en kronisk sygdom. Det vil sige, at har man først én gang udviklet alkoholafhængighed. kan man ikke slippe af med sin afhængighed igen. Men man kan lære at kontrollere sin alkoholisme gennem behandling og bremse udviklingen af sygdommen.

  Hvorfor kan man ikke helbrede alkoholisme?

  Et langsigtet alkoholmisbrug skaber store ændringer i hjernens biokemi, og der opstår en psykisk afhængighed af alkohol.

  Derfor bliver hjernen afhængig af alkohol.

  Vores hjerner er bygget af milliarder af nerveceller, kaldet neuroner. Vores tanker, følelser og handlinger er resultatet af elektriske impulser og signaler som passerer frem og tilbage mellem neuronerne. Denne proces sker ved hjælp fra kemiske signalstoffer kaldet neurotransmittere.

  Alkoholmisbrug kan både være med til at blokere eller forstærke virkningen af forskellige neurotransmittere, og der skabes nye neurale veje i hjernen, der får den drikkende til at føle og opfatte det som en umulighed at stoppe drikkeriet og leve et liv uden alkohol.

  Den ubalance i hjernen fører til alkoholafhængighed.

  Hos en alkoholafhængig (alkoholiker) bliver hjernens belønningscenter stærkt påvirket af neurotransmittere. Selvom vi kan genbalancere hjernens neurotransmittere over tid, vil de neurale veje der blev skabt under alkoholmisbruget altid være der.

  Det betyder ikke, at alkoholbehandling ikke kan hjælpe. Tværtimod. Igennem alkoholbehandlingen skabes der en tankeforandring hos den alkoholafhængige. 

  Helbreder alkoholbehandling alkoholisme?

  Nej. Alkoholisme eller alkoholafhængighed kan som sagt ikke helbredes. Sygdommen vil stadig være der. Man kan sammenligne det med en allergi. Hvis du er stærkt allergisk overfor et eller andet, f.eks. tomater, så kan du få det godt eller bremse din allergi ved at undgå tomater og alt hvad der indeholder tomater. Når du over en længere periode har undgået det du er allergisk overfor, vil dine symptomer typisk blive meget bedre eller helt forsvinde. Men du er stadig allergisk. Sygdommen er der stadig. Du har bare lært at undgå den.

  Under terapi og behandling skabes der nye neurale veje, som hjælper med at opleve glæde ved andre aktiviteter end at drikke. Men ligesom med andre kroniske sygdomme, betyder mangel på symptomer ikke, at sygdommen er fuldstændig helbredt. 

  Uden professionel alkoholbehandling og tankeforandring, vil alkoholafhængige altid give sig til at drikke igen på et eller andet tidspunkt.

  Forskellen på eksemplet med tomatallergi og alkoholisme er netop afhængigheden, og derfor er professionel alkoholbehandling altid nødvendig.
  Hvis du, eller en du holder af, har et alkoholproblem, kan du ringe for gratis rådgivning alle årets dage på 70 20 55 01.

  Skal vi ringe dig op?

  Få hjælp nu – også hvis du er pårørende. Lad os ringe dig op til en uforpligtende samtale.

  Gratis og 100% fortrolig.