Skip to main content

Gratis alkoholrådgivning – 70 20 55 01

100% fortrolighed & diskretion

    Mange tror fejlagtigt at alkoholafvænning ved hjælp af Antabus, kan hjælpe dem til at komme ud af deres alkoholafhængighed. Hvis du vil vide hvordan Antabus kan bruges i forbindelse med alkoholafvænning, så kan denne artikel hjælpe dig.

    Hvad er Antabus?

    Antabus er et receptpligtigt lægemiddel som i Danmark ofte udskrives af læger i forbindelse med alkoholafvænning. I Danmark bruger vi en relativ stor mængde Antabus i forhold til de lande vi normalt sammenligner os med. I mange lande udskrives der meget lidt eller slet ingen Antabus, i forbindelse med behandling af alkoholafhængighed.

    At danske læger er så glade for at udskrive Antabus, skyldes måske det faktum, at Antabus er en gammel dansk opfindelse (1948)*. Det er blevet en tradition og vane hos danske læger, at hvis en person med et alkoholproblem henvender sig, ”så skal de da lige have lidt Antabus”.

    På indlægsseddel i pakken oplyses der blandt andet følgende, om produktets anvendelse: ”Antabus er et middel mod afhængighed af alkohol. Antabus ændrer omsætningen af alkohol i kroppen, så der kommer ubehagelige virkninger, hvis du drikker alkohol.”

    Og det er netop sådan Antabus virker. Hvis en der har indtaget Antabus, vælger at drikke alkohol, vil personen meget ofte få et voldsomt ubehag, stærke tømmermænds lignende symptomer, måske rødme, kvalme, hjertebanken, opkastninger, med mere.

    Derfor er det utroligt farligt at drikke alkohol, hvis man har indtaget lægemidlet Antabus.

    Antabus – nogle gange et godt afrusningsmiddel?

    For nogle kan Antabus være et rigtig godt afrusningmiddel. Hvis en person over længere periode, har udviklet så stærk afhængighed af alkohol, at personen føler sig ude af stand til selv at sætte proppen i flasken og undvære alkohol et par dage, så kan Antabus være det der hjælper til at fastholde beslutningen indtil anden alkoholbehandling er iværksat.

    De fleste af dem der har det sådan, vil dog også ofte opleve det er vi på dansk kalder alkohol abstinenssymptomer, og vil derfor have gavn af, at tale med lægen om samtidig behandling af disse abstinenssymptomer.

    Men selv om at Antabus i nogle tilfælde kan være et en god støtte i afslutningsfasen, er det ikke på sigt en holdbar alkoholafvænning.

    I mange år oplyste producenten af Antabus på deres indlægssedler, at Antabusbehandling ikke kunne stå alene, men skulle gives sammen med psykosocial behandling. De senere par år har producenten dog fjernet denne vigtige information fra indlægssedlerne, og mange tror derfor fejlagtigt, at Antabus på sigt vil behandle deres afhængighed.

    Hvad er holdbar alkoholafvænning?

    Effektiv og holdbar alkoholafvænning består af professionel alkoholbehandling, der skaber en varig tankeforandring i forhold til alkohol. Man siger, at et problem kan ikke løses af den samme tankegang, der skabte det. Der skal en tankeforandring til. 

    Det er den tankeforandring der sker i en professionel alkoholbehandling. Hvis en alkoholafhængig ikke modtager en sådan professionel hjælp og behandling, vedkommende på et eller andet tidspunkt, give sig til at drikke igen. Det er derfor vigtigt at søge hjælp og rådgivning om valg af professionel alkoholbehandling, hvis du ønsker at opnå en varig og holdbar løsning.

    Hos Dyscon har vi mange års erfaring med at hjælpe familier, der har alkoholproblemer tæt inde på livet. Vi kan også hjælpe dig og din familie. Du kan ringe alle årets dage for gratis rådgivning på 70 20 55 01.

    *Antabus er lægemiddel der blev opfundet eller opdaget af to danske læger i 1948. Dr. med. Erik Jacobsen og Dr. pharm. Jens Hald forsøgte at lave et stof til behandling af fnat og indvoldsorm. De fandt ud af, at det stof de arbejdede med, kunne give meget voldsomme ubehag ved indtagelse af alkohol. Så ved tilfælde opdagede de det, der skulle blive til lægemidlet Antabus.

    Antabus indeholder stoffet disulfiram. Disulfiram virker ved at forhindre at alkoholen bliver nedbrudt i leveren. Samtidig øges kroppens koncentration af acetaldehyd i blodet. Stoffet acetaldehyd er en af årsagerne til, at man oplever tømmermænd efter indtagelse af større mængder alkohol. Derfor kan en på Antabus, der vælger at drikke selv en meget lille mængde alkohol, opleve følelsen af meget voldsomme tømmermænds lignende syntomer, som for eksempel hovedpine, svimmelhed, øget blodtryk, kvalme, hurtig puls, opblusning i ansigtet, opkastninger eller kvalme fornemmelse. Det er farligt at drikke alkohol, når man har indtaget Antabus og i værste tilfælde kan det medføre død. 

    Ring for gratis hjælp og rådgivning på 70 20 55 01.

    Skal vi ringe dig op?

    Få hjælp nu – også hvis du er pårørende. Lad os ringe dig op til en uforpligtende samtale.

    Gratis og 100% fortrolig.