Skip to main content

Gratis alkoholrådgivning – 70 20 55 01

100% fortrolighed & diskretion

    HAR DU NOGLE GANGE SPURGT DIG SELV, DRIKKER JEG FOR MEGET, ELLER OVERVEJET, HVORNÅR HAR MAN ET ALKOHOLPROBLEM?

    Så kan denne artikel hjælpe dig. Artiklen bygger på det Sundhedsstyrelsen anbefaler omkring at drikke alkohol, og er skrevet både til dig der selv drikker lidt for meget alkohol og til dig der er familie til en, hvor alkoholforbruget måske er begyndt at tage overhånd.

    Du spekulerer måske på, hvornår dit drikkeri bliver skadeligt for dit helbred, samt hvor meget alkohol er er for meget.

    Denne artikel udforsker alkoholens indvirkning på dit helbred og ser også på genstands grænser, samt Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

    HVOR MEGET ALKOHOL MÅ JEG DRIKKE?

    Lad os lige slå fast, at hvor meget du eller andre må drikke, er et personligt valg og en personlig sag. Den ret til selv at bestemme 100% over sit eget liv anerkender vi fuldstændigt og har på ingen måde lyst til at lave om på.

    Du har naturligvis frihed til at leve dit liv fuldstændig som du vil og drikke lige så meget som du selv synes, – men med den frihed følger der naturligvis også et alvorligt ansvar. Vi må alle være villige til at acceptere de konsekvenser som vores livstil medfører.

    Et stort alkoholforbrug giver desværre også stor risiko for mange alvorlige konsekvenser.

    Et skadeligt overforbrug af alkohol påvirker ikke kun helbredet, men kan også påvirke familieliv, arbejdsglæde og selvværd, bare for at nævne nogle få alvorlige konsekvenser ved overforbrug eller misbrug af alkohol. Stort alkoholforbrug fører desværre ofte til alkoholmisbrug og alkoholafhængighed.

    Så spørgsmålet er måske i stedet, hvor store mængder alkohol kan jeg drikke uden alvorlig konsekvens?

    Hvor meget kan jeg drikke?

    Det er Sundhedsstyrelsens holdning, at ingen indtagelse af alkohol er risikofrit.

    Måske er det nok usandsynligt, at det vil skade dit helbred, at du nyder en drik med alkohol af og til. Men kan det have betydelige negative effekter på din krop, og dit velværd, hvis du drikker for meget.

    HVOR MEGET MÅ JEG DRIKKE?

    Problematisk drikkeri kan relatere sig til overspisning, stort alkoholforbrug, alkoholisme eller alkoholafhængighed.

    HVOR MANGE GENSTANDE MÅ KVINDER DRIKKE OM UGEN?

    I følge sundhedsstyrelsen er der lav risiko for sygdomme og skader som følge af alkohol, når man drikker op til én genstand om dagen for kvinder ( 7 genstande om ugen)

    For kvinder betragtes det som et skadeligt overforbrug hvis man over en længere periode drikker mere end 14 genstande om ugen.

    HVOR MANGE GENSTANDE MÅ EN MAND DRIKKE OM UGEN?

    ligeledes i følge Sundhedsstyrelsen, er der lav risiko for sygdomme og skader som følge af alkoholforbruget, når man maksimum indtager alkohol op til to genstande om dagen for mænd (14 genstande om ugen)

    For mænd betragtes det som et skadeligt overforbrug hvis man over en længere periode drikker mere end 21 genstande om ugen.

    Mange drikker over lavrisikogrænsen. Faktum er at flere en 800.000 af den voksne befolkning i Danmark drikker flere genstande end de anbefalede 7 genstande om ugen for kvinder og mere end 14 genstande om ugen for mænd.

    Har du et for højt alkoholforbrug? Har forbruget af alkohol taget styringen? Så kan vi hjælpe dig, ring for gratis alkoholrådgivning på vores alkohollinje 70205501.

    Hvorfor er genstandsgrænserne forskellige for mænd og kvinder?

    Når der er forskellige anbefalinger på hvor meget en mand eller kvinde maksimum bør drikke om ugen, så er der ikke tale om en diskrimination for Sundhedsstyrelsens side. Der er en naturlig forklaring på at mænd kan drikke mere alkohol end kvinder fra naturens side.

    Hvorfor kan kvinder ikke drikke lige så meget som mænd?

    Der er flere forklaringer på, hvorfor kvinder ikke kan drikke lige så meget som mænd. Det handler både om størrelse, muskelmasse, fedtprocent, mindre væske og hvordan kroppens enzymer virker, når du har drukket alkohol.

    Alkohol opløses let i vand og fordeler sig hurtigt i vandholdigt væv som blod og muskelmasse.

    Eftersom mænd oftest har større muskelmasse og en større krop end gennemsnitskvinden, vil mænd ofte få en lavere promille, selvom mand og kvinde drikker samme mængde alkohol

    Alkoholen fordeler sig i kroppens vandholdige væv. Kvinder indeholder relativt i gennemsnit mindre vand end mænd, og kvinder vejer i gennemsnit ofte også mindre. Det er den væsentligste grund til, at en gennemsnitskvinde får højere alkoholkoncentration i blodet end en gennemsnitsmand, selvom de drikker samme mængde alkohol

    Forskere har også fundet ud af, at kvinders kroppe påvirkes anderledes af alkoholen end mænds kroppe – af årsager, der handler om andet end blot størrelse. Forskere har nemlig opdaget, at kvinder producerer mindre mængder af enzymet alkoholdehydrogenase (ADH), som frigives i leveren og nedbryder alkohol i kroppen. Mænds kroppe producerer mere af alkoholdehydrogenase-enzymet. Dette enzym nedbryder alkohol, før det når blodbanen, så mænds kroppe kan omsætte alkoholen anderledes og skal drikke mere for at mærke virkningerne

    Drik ikke over fem genstande ved samme lejlighed.

    Hvis du drikke mere en 5 genstande ved samme lejlighed eller på en gang kaldes det Binge Drinking eller på dansk kort og godt druk.

    Hvad betyder samme lejlighed? Nogle steder bliver ved samme lejlighed defineret som en periode på to timer. Det vil sige hvis mere en 5 genstande alkohol indtages inden for 2 timer, så er det Binge Drinking eller druk.

    Et stort forbrug af alkohol på én gang giver højere promille. Høj promille øger risikoen for blandt andet hjertekarsygdomme og for ulykker samt skader.

    I Danmark indeholder en genstand 12 gram ren alkohol. Det er den mængde ren alkohol, der typisk findes i almindelig øl, et glas vin eller 4cl spiritus.

    Standard drikkevarestørrelse og anbefalinger til alkoholindtag varierer fra land til land.

    Alkohol gavner ikke dit helbred, drik ikke alkohol for din sundheds skyld.

    Opgørelser viser at ca. 585.000 danskere har et sundhedsskadeligt alkoholforbrug. Mens ca. 140.000 er afhængige af alkohol (den sygdom man kalder alkoholisme)

    Sunhedstyrelsen siger at du bør helt undgå alkohol hvis:

    • Du har svært ved at kontrollere dit alkoholforbrug
    • Får medicin, der ikke må blandes med alkohol
    • Har en sygdom, der forværres, når du drikker alkohol.
    • Er gravid. Drikker du alligevel alkohol, så drik højst en genstand dagligt og ikke hver dag
    • Er du under 18 år, eller ammer du, bør du kun drikke meget lidt alkohol.

    HVAD SKER DER HVIS MAN DRIKKER FOR MEGET ALKOHOL?

    Sundhedsstyrelsen oplyser, at 6% procent af alle dødsfald i Danmark skyldes for meget alkohol.

    Men skadevirkningerne ved misbrug eller overforbrug dukker op i mange sammenhænge, for eksempel bidrager et stort forbrug af alkohol til større risiko for over 60 andre forskellige sygdomme. Alkoholoverforbrug kan blandt andet give kræft, herunder mave-tarm-kræft og andre mave-tarm- problemer, hjerte-kar-problemer, leversygdomme, sygdomme og skade på grund af nedsat immunforsvar, forhøjet blodtryk og meget mere. Herudover kan det at man drikker alkohol i for store mængder medføre en lang række psykiske og mentale udfordringer, og være medvirkende årsag til for eksempel angst og depression.

    Har du eller en du holder af været syg på grund af alkohol? Hvis du har oplevet at være syg på grund af alkohol, så er der grund til at være særligt forsigtige og ikke at lade stå til. Ring for gratis alkoholrådgivning på 70205501. Vores alkohollinje er åben for alle, uanset om du selv drikker en lille smule for meget eller du er bekymret over alkoholforbruget hos en du holder af ring 70205501.

    ET OVERFORBRUG AF ALKOHOL KAN FØRE TIL AFHÆNGIGHED.

    Én af de alvorlige farer ved alkoholmisbrug eller et skadeligt overforbrug af alkohol at at det kan føre til afhængighed. Alkoholafhængighed er det man også kalder alkoholisme. Er man først blevet alkoholiker, så er der ikke længere mulighed for at lære at begrænse sit alkoholforbrug. For en alkoholiker vil valget altid kun kunne være mellem et liv med alkoholproblemer og misbrug, eller en tilværelse helt uden alkohol.

    Alkoholisme kræver altid alkoholbehandling. Du kan her på siden læse om de forskellige alkoholbehandlinger vi tilbyder. Du kan også ringe til vores alkoholrådgivning på 70205501 og få en snak om valg og muligheder for behandling.

    Skal vi ringe dig op?

    Få hjælp nu – også hvis du er pårørende. Lad os ringe dig op til en uforpligtende samtale.

    Gratis og 100% fortrolig.