Skal man drikke stærk spiritus for at blive alkoholafhængig? Eller kan man udvikle alkoholisme, selvom man kun drikker øl og vin?
Forleden dag blev jeg ringet op på vores alkoholrådgivningslinje af en bekymret hustru.
Hun mente, at hendes mand igennem flere år havde haft et alvorligt alkoholproblem og følte sig overbevist om, at han var alkoholafhængig, eller det som hun kaldte alkoholiker.
Hun havde igennem de senere år flere gange konfronteret hendes mand med, at hun synes deres alkoholforbrug var alt for stort, og at det gik udover deres familie- og samliv.
Han afviste enhver påstand om, at han skulle have noget alkoholproblem eller alkoholmisbrug, og sagde at han var i hvert fald ikke alkoholiker, for som han sagde, drak han kun øl og vin. Der kunne gå måneder mellem, at han ved særliglige lejligheder rørte anden form for alkohol.
Det var derfor hans påstand, at han bestemt ikke kunne være alkoholafhængig. Enhver vidste jo, at alkoholikere drikker stærk spiritus.
Nu vil hans hustru vide, om det virkelig kan passe, altså om man skal drikke stærk alkohol for at være alkoholiker eller alkoholafhængig?
Det er et spørgsmål vi ofte får, og en påstand vi hører endnu oftere. Måske er du blevet mødt med lignende. I denne artikel kan du få svaret.
Kan man være alkoholafhængig, hvis man kun drikker øl og vin?
Svaret er ja. Hvilken form for alkohol man drikker, har ikke den store betydning for, hvorvidt man kan udvikle alkoholafhængighed eller ej. Det har større betydning hvor meget man drikker, og hvorfor man drikker.
Mange med et alkoholmisbrug bruger forklaringen, at de kun drikker øl og vin, for at negligere eller nedtone omfanget af deres misbrug. Det er også meget almindeligt, at alkoholafhængige laver leveregler, for i det mindste at gøre lidt for at stoppe udviklingen af et voksende misbrug. Det kan være leveregler som, ”Jeg drikker aldrig alkohol før fyraften eller efter arbejdstid”, ”Jeg drikker aldrig så meget, det går ud over mit arbejde”, eller som nævnt, ”Jeg drikker kun øl og vin”.
En sådan leveregel indføres, fordi man inderst inde er bange for den fart, udviklingen af et alkoholmisbrug kan tage, hvis man kaster sig over de ”stærkere varer”.
Men grunden til at man har et alkoholmisbrug står tilbage, uanset hvilken form for alkohol man bruger til at løse eller flygte fra sine problemer.
I bund og grund har det egentlig heller ikke den store betydning, om man har udviklet alkoholafhængighed eller alkoholisme. Hvis man har et skadeligt overforbrug af alkohol eller et alkoholmisbrug som går ud over ens familie og samliv, så er det på tide at gøre noget ved problemet.
Hos Dyscon Alkoholbehandlinger har vi hjulpet tusindvis af enkeltpersoner og familier, som har haft alkoholmisbrug tæt inde på livet. Vi kan også hjælpe dig og din familie til et lykkeligt liv uden alkoholmisbrug og alkoholproblemer. Ring for gratis rådgivning på 70 20 55 01. Vi har åbent på vores telefonlinje alle dage året rundt.