Skip to main content

Gratis alkoholrådgivning – 70 20 55 01

100% fortrolighed & diskretion

    Spørger du nogle gange dig selv, drikker jeg for meget alkohol?

    De fleste mennesker forbinder alkohol med noget positivt, fordi det som regel nydes i festligt samvær. Men også fordi alkohol kan medvirke til at bryde hæmninger. Men desværre tager alkoholforbruget overhånd for mange og udvikler sig til alkoholmisbrug eller alkoholafhængighed.

    For cirka 10 % af befolkningen er der en fare for at blive fysisk eller psykisk afhængig af alkohol. Mange fra denne gruppe, har sikkert startet med kun at drikke ved festlige lejligheder, men senere har alkoholforbruget udviklet sig til et alt for stort alkoholindtag og skadeligt alkoholforbrug. Med tiden er trangen til alkohol fortsat taget til, således at de ganske enkelt ikke kan stoppe, hvoraf et alkoholproblem er blevet til afhængighed, det man også kalder alkoholisme.

    Når man spørger sådanne mennesker, hvorfor de drikker, er svaret typisk, at de har problemer, og at problemerne for vedkommende til at drikke alkohol. De bruger alkohol som en flugt eller ventil væk fra problemer eller stress. Måske har de svært ved at klare kravene på arbejdspladsen, har gennemgået en skilsmisse eller har andre problemer, der er så uoverkommelige, at flasken føles som et kærkomment og nemt middel til en bedre verden.

    HAR DU DET PÅ SAMME MÅDE?

    Selv om du inderst inde ved, at når flasken er tom og du igen bliver ædru, vender realiteterne tilbage. Så har du sikkert også gjort flere forsøg på at styre dit alkoholforbrug. For du mener selv, at du naturligvis har kontrol over det. Det kan være, at du har holdt pauser for at bevise at du godt kan lade være. Eller du har lavet dine egne regler, såsom ingen alkohol før middag, kun at drikke én variant, holde dig til øl, ikke blande osv.

    Alligevel har det ikke været befriende for dig, men snarere fået dig til at føle dig dikteret af dig selv og/eller andre. I nogle tilfælde er du måske gået på kompromis med dig selv og er “faldet i”. Og så har du tænkt: – Hvorfor kan jeg ikke lade være? Hvorfor kan jeg ikke bare stoppe? Har jeg virkelig en så svag karakter? Jeg har jo ellers godt styr på mit liv generelt.

    DU ER IKKE ALENE

    Har du tænkt sådanne tanker, skal du vide, at du er ikke alene, og at andre, der har gennemført en alkoholbehandling, nu ved hvorfor de reagerede sådan på alkohol. Det er ikke et tegn på svaghed, at alkohol skaber problemer i livet, men det kan være et svaghedstegn ikke at ville søge hjælp og rådgivning.

    Hjælpen findes – og vi finder gerne den rette løsning sammen med dig.

    Du skal vide at uanset hvor viljestærk og beslutsom du er på andre områder i livet, så er det stort set umuligt at komme ud af alkoholafhængighed på egen hånd. Det kræver altid professionel hjælp. Du kan måske godt undgå alkohol eller stoppe med at drikke i en periode, men uden en behandling der giver nye strategier og tankeforandring vil drikkeriet på et tidspunkt vende tilbage.

    Så, drikker du for meget? Svaret finder du sammen med os, eller også ved du det allerede. En alkoholbehandling hos Dyscon begynder altid med en grundig alkoholtest, der tydeligt klarlægger om forbruget har udviklet sig til afhængighed.

    Erkendelse er første skridt til et bedre liv for dig og dine omgivelser.

    Ring anonymt og gratis på tlf. 70205501 og få den første alkohol hjælp. Det er helt uforpligtende.

    ER DU PÅRØRENDE TIL EN DER DRIKKER FOR MEGET?

    Hvis en i familien drikker for meget og har alkoholproblemer, så påvirker det hele familien. Det kan være meget svært og udfordrende at være nærmeste pårørende til en der har et alkoholproblem, uanset om der er tale om alkoholmisbrug eller afhængighed. Med stor sandsynlighed har den drikkende mange gange lovet dig at stoppe eller nedsætte sit forbrug. Men efter en kort pause er drikkeriet det samme som før.

    Alkoholproblemet går ikke væk af sig selv, det kræver professionel behandling.

    Hvis du er pårørende eller i familie med en der drikker for meget, kan du med fordel læse artiklen pårørende til alkoholiker

    Hvis du er pårørende til en hvor alkoholen har taget overhånd, så ring for gratis og anonym rådgivning 70205501. Vi svarer alle dage hele året.

    ALKOHOL ØGER RISIKOEN FOR MANGE HELBREDSPROBLMER.

    I følge sundhedsstyrelsen har ca. 585.000 danskere et for stort alkoholforbrug. Mens ca. 140.000 er afhængige af alkohol (den sygdom man kalder alkoholisme)

    Sundhedsstyrelsen oplyser, at 6% procent af alle dødsfald i Danmark skyldes for meget alkohol. Men samtidig bidrager et stort alkoholforbrug til større risiko for over 60 andre forskellige sygdomme, blandt andet kræft, mave-tarm-sygdomme, hjerte-kar-problemer, leversygdomme, sygdomme på grund af nedsat immunforsvar, forhøjet blodtryk og meget mere. Yderligere kan det at man indtager alkohol i for store mængder medføre en lang række psykiske og mentale udfordringer, som for eksempel angst og depression.

    HVORNÅR HAR MAN ET SKADELIGT FORBRUG AF ALKOHOL?

    Ifølge Sundhedsstyrelsen har du en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol, hvis du er mand og drikker mere end 21 genstande om ugen, eller hvis du er kvinde og drikker mere end 14 genstande om ugen.

    Anbefalingen er at kvinder ikke drikker over 7 genstande om ugen og at og mænd ikke drikker over 14 genstande om ugen.

    Hvis man drikker for meget er man så alkoholiker?

    Ikke nødvendigvis. Man kan godt have et overforbrug eller alkoholmisbrug, uden at have udviklet sygdommen alkoholisme som betyder man er afhængig af alkohol.

    IKKE ALLE DER DRIKKER FOR MEGET ER AFHÆNGIGE (alkoholikere)

    Det er ikke alle der drikker for meget, der har udviklet afhængighed og alkoholisme. Man kan godt have et alkoholproblem eller alkoholmisbrug uden at havde udviklet alkoholisme. Hvis du selv, eller en du kender, har et alkoholproblem er det i begyndelsen faktisk ikke så vigtigt hvorfor man drikker for meget alkohol. Det vigtigste er at tage en beslutning om at gøre noget ved sit alkoholproblem og søge hjælp og behandling. Inden du begynder en alkoholbehandling vil du sammen med din behandler gennemgå en grundig test der kortlægger dit alkoholforbrug og hvorfor du drikker alkohol. Har du udviklet alkoholisme vil du blive tilbudt én form for behandling, hvis du har et alkoholmisbrug uden at være blevet afhængig (alkoholiker) så er det en anden form for behandling, for eksempel “lær at drikke med måde.”

    Hvad er typiske symptomer på alkoholisme?

    Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) ICD-11, er nedenstående nogle af de symptomer, der kan være typiske tegn på alkoholisme.

    Craving: Det vil sige et stærkt ønske eller en følelse af uimodståelig trang til at drikke alkohol.

    Kontroltab: Man drikker ofte mere end man havde besluttet sig for. Måske har man sagt, ”bare en genstand”, men er ikke i stand til at stoppe ved den ene.

    Abstinenssymptomer: Fraværet af alkohol giver abstinenser. Abstinenser kommer til udtryk ved fysisk og psykisk ubehag, rysten, svedeture eller endnu værre symptomer. Disse fjernes eller lempes med yderligere alkoholindtag.

    Tolerance: Der kræves øget dosis af alkohol, altså større mængder, for at opnå samme effekt som tidligere.

    Isolation: Består typisk i at man begynder at skære ned på forskellige aktiviteter, for i stedet at drikke alkohol. Det kan være sociale aktiviteter, tid sammen med familien, jobbet og så videre.

    Ignorering af skadevirkninger: Man fortsætter med at drikke, selvom det er tydeligt, at det har negative konsekvenser fysisk eller psykisk når man drikker alkohol.

    Andre typiske tegn som går igen hos mange alkoholikere er skjult drikkeri, ønske om at nedsætte sit forbrug, uden at det lykkes. Brudte løfter over for den nærmeste familie, blackouts når du har drukket alkohol, skænderier med din familie om dit alkoholforbrug, venner eller kollegaer der nævner at du drikker for meget.

    Ovenstående er bare nogle få symptomer på at overforbrug eller misbrug har udviklet sig til alkoholisme. Du behøver ikke at kunne genkende alle tegn eller symptomer, men hvis du føler at flere af de nævnte passer på dig eller på din pårørende, så ring for uforpligtende snak og rådgivning 70205501.

    Skal vi ringe dig op?

    Få hjælp nu – også hvis du er pårørende. Lad os ringe dig op til en uforpligtende samtale.

    Gratis og 100% fortrolig.