Ovenstående spørgsmål er et at dem vi ofte får i vores gratis alkoholrådgivning.
Senest blev vi kontaktet af en voksen datter, der gerne ville have anonym alkoholrådgivning omkring faderens efterhånden meget omsiggribende alkoholmisbrug.
Hun kunne ikke forstå, hvorfor faderen ikke kunne indse, at han havde et alkoholproblem, og burde efter hendes mening hurtigst muligt i en alkoholbehandling.
Så hun ville vide: “Hvordan får jeg min far i en behandling?”.
Hun fortalte, at over de sidste ti år var faderens alkoholmisbrug blevet større og større og meget mere synligt. Blandt andet havde et alkoholmisbrug på jobbet kostet faderen arbejdet to gange.u var den gal igen på den nye arbejdsplads, der var givet en skriftlig advarsel om at hvis ikke han fik styr på sit alkoholmisbrug, og gik i behandling, ville det igen ende med en fyring.
Men alkoholmisbruget havde også kostet forældrene deres ægteskab.
fordi faderen ikke ville gå i behandling. Faderen havde for 4 år siden mistet kørekortet på grund af sit alkoholmisbrug og havde dengang lovet at gå i behandling, men da det kom til stykket, ville han alligevel ikke.
Faderens alkoholproblemer havde haft mange andre sørgelige konsekvenser, som tab af venner, dårlig økonomi, helbredsproblemer og meget mere.
Som så mange andre alkoholmisbrugere havde faderen flere gange lovet bod og bedring, men også lovet at han ville gå i behandling for sit misbrug. Gang på gang sprang han fra sit løfte og om regel endte det med at han fortalte, at nu havde han styr på det. Han var nu på “vandvognen” og derfor mente han, at nu var en professionel alkoholbehandling overflødig. Men der gik ikke mere end nogle få uger, den længste periode uden alkohol varede lige under 3 måneder, så drak han igen stort set lige så meget som før.
Hvis du er pårørende til en der har et alkoholmisbrug, kan du måske genkende noget af det, den voksne datter oplevede og sidder måske med samme spørgsmål “hvordan får jeg min far i alkoholbehandling?” Eller “hvordan får jeg min mor i en alkoholbehandling?” eller “hvordan hjælper jeg min søn eller datter ud af deres misbrug?”.
Medmisbrug og behandling
En af de store udfordringer når familie eller nære venner, vil hjælpe en med et alkoholproblem i behandling, er at man som pårørende ofte er en del af et livsmønster omkring alkoholmisbruget. Det er en tilstand man kalder med misbrug eller medafhængighed. Det betyder nødvendigvis langtfra at man selv drikker.
Men man er derimod ofte, uden at opdage det selv, blevet en del af misbrugerens strategi for at fastholde forbruget. Disse usunde mønstre foregår som regel uden at det på nogen måde, gøres bevidst for at skade hinanden, men er næsten et uundgåeligt resultat af længerevarende alkoholmisbrug.
Misbrugeren eller alkoholikeren bliver meget dygtig til at manipulere med andre mennesker for at kunne skjule sit store alkohol forbrug. Dette gøres blandt andet ved at få de pårørende til at føle skyld. Det kan derfor være en god ide at få professionel hjælp til at få talt med det familiemedlem, den ven eller den kollega der har et alkoholproblem.
Konfliktfri Intervention og alkoholbehandling
Den samtale hvor et eller flere familiemedlemmer, en pårørende, en arbejdskollega eller arbejdsgiveren, enten alene eller sammen med en professionel, tager den “svære samtale med alkoholmisbrugeren” kaldes en intervention. Nogle er bange for at spørge efter sådan en hjælp, og det er måske ikke uden grund. I TV programmer er der til tider blevet udstillet meget hårde interventioner, hvor misbrugeren til tider er blevet behandlet direkte uværdigt. Men sådan behøver en intervention slet ikke at foregå.
Dyscon har udviklet metoden Konfliktfri Intervention hvor en udannet alkoholbehandler, der selv har lagt mange års alkoholmisbrug bag sig, stille og roligt enten alene eller sammen med en af de nævnte pårørende, fortæller sin egen historie. I denne ufarlige og konfliktfrie situation bevarer alle deres værdighed, og mens historien fortælles, sættes der hos misbrugeren en særlig terapeutisk proces i gang, som skaber håb om at en alkoholbehandling er den rette vej ud af alkoholmisbruget. Både hjemme hos private, på institutioner og på arbejdspladser, bruges denne metode med stor succes, og mange hjælpes til at indse behovet for professionel alkoholbehandling.
Pårørende til en alkoholmisbrug
Hvad kan de pårørende selv gøre for at få en med et alkoholproblem til at indse behovet for en professionel behandling?
Nogle gode råd er: skriv ned hvad du har observeret, klart og tydelig med så mange detaljer som muligt. Er der tale om mange eksempler, så skriv gerne nogle stykker. På den måde kan alkoholmisbrugeren ikke løbe om hjørner med dig og forklejne problemet, som ubetydeligt. Tjek oplysninger om effektiv behandling, og indhent på forhånd en eller flere professionelle alkoholbehandlings-løsninger.
Det kan være en stor fordel at have et helt konkret alkoholbehandlingstilbud på hånden, med dato og betingelser for opstart. Konfronter vedkommende med alkoholproblemet, have dine notater og indhentede information ved hånden. Fortæl og forsikre den med alkoholproblemet om at du holder af ham eller hende, men at det er nødvendig at vedkommende går i behandling nu. Husk det er alkoholmisbruget der er problemet og ikke den du taler med. Det gøres f.eks. ved at sige “jeg elsker dig rigtig højt, Far så derfor bliver jeg nødt til at sige til dig at dit drikkeri er kommet ud af kontrol og du er nødt til at gøre noget ved det”, eller “Mor du ved hvor højt jeg elsker dig, og derfor kan jeg ikke længere se på at du drikker dig ihjel, du bliver nød til at gå i behandling!”.
Undgå tomme trusler
som f.eks. “hvis du ikke går i behandling nu, så ser du mig aldrig mere”, sig kun den slags hvis du mener det og har tænkt dig at holde fast i din beslutning, ellers skader det meget mere end det gavner.
Hvis du mener at en manglende vilje til at gå i alkohol behandling, skal havde konsekvenser så beslut dig inden samtalen hvad disse konsekvenser skal være, skriv dem ned og hold fast i dem, i modsat fald risikerer du at lade dine følelser løbe af med dig. Det kan få dig til at sige noget du fortryder mange år frem, eller får dig til ikke at få sagt noget nødvendigt, begge dele er skadeligt for processen.
Træf dine egne beslutninger, i nogle tilfælde har hele familier presset hinanden til en fælles beslutning, om ikke længere at ville se den der drikker mere, hvis han eller hun ikke vil gå i alkohol behandling. Det kan til tider virke effektivt med en sådanne beslutning, men hvis du ikke er enig, eller ved at du ikke vil kunne holde fast i en sådanne beslutning så lad være med at lade dig presse af andre, for det er dig der skal leve med det bagefter.
Forvent at omfanget af alkoholmisbruget bliver benægtet af den der drikker. Forvent at du selv kan blive genstand for beskyldninger, her er det vigtigt at holde fast i at lige nu handler det ikke om dig og dine fejl, men derimod om drikkeriet, og vigtigheden af at få den du vil hjælpe i behandling.
Pas på dårlig samvittighed
Som nævnt skal du forvente at den du forsøger at hjælpe, vil gøre alt for at kunne fortsætte sit alkoholmisbrug. Derfor vil han eller hun på alle mulige måder forsøge at slippe uden om, du vil højst sandsynlig blive udsagt for en masse manipulationsforsøg, For mange er de sværeste af disse, der hvor der pludselig flyver beskyldninger gennem luften, alkoholmisbrugeren prøver at tage fokus væk fra sig selv, ved at forsøge at få det til at handle om dig, og ved som nævnt tidligere at forsøge at få dig til at føle skyld. Derfor inden du går ind til samtalen, så gentag for dig selv flere gange i træk,” det handler ikke om mig og det kan aldrig være min skyld”.
At kræve en alkoholbehandling er kærlig hjælp
Det du står over for kan kræve mod, men du gør det rigtige, ved at kræve en behandling og ikke længere at lade stå til. Mange vælger at se den anden vej og derved kommer alkoholmisbrugeren længere og længere ud i sit alkoholmisbrug.
Et stort alkoholmisbrug, er langsomt selvmord. Så når du træder til og siger “nu er det nok, nu skal du i alkoholbehandling”, så svarer det til at gribe fat i en der er ved at springe ud foran et tog. Du er ved at rede et liv.