Blandt de spørgsmål vi modtager på vores gratis alkoholrådgivningslinje, er ofte spørgsmålet om hvorvidt alkoholisme er en sygdom. Og hvis det er en sygdom, hvordan kan alkoholisme så behandles?
Hvad er alkoholisme?
Alkoholisme er den betegnelse, man typisk bruger i Minnesotabehandling. Det der også kaldes en Minnesotakur eller en 12-trins behandling. Man støder også på begrebet alkoholisme i selvhjælpsgruppen Anonyme Alkoholikere (AA).
Alkoholisme betyder, at man er alkoholafhængig. Det vil sige, at man er fysisk eller psykisk afhængig af alkohol.
Er alkohol afhængighed så en sygdom? Ja. Alkoholafhængighed er en anerkendt sygdom ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO.
I Danmark af sygdommen alkoholisme temmelig udbredt. Sundhedsstyrelsen anslår at mere end 140.000 danskere er afhængige af alkohol. Samtidig anslår Sundhedsstyrelsen at 585.000 danskere har et sundhedsskadeligt overforbrug af alkohol. Det betyder i runde tal, at mere end hver 10. dansker fra spæd til ældre drikker så meget alkohol, at de på sigt tager fysisk eller psykisk skade af det.
Hvis alkoholisme er en sygdom, kan man så gøre noget ved det?
Alkoholisme er en kronisk sygdom. Det vil sige, at hvis man først en gang er blevet alkoholafhængig er sygdommen uhelbredelig.
Betyder det så, at man ikke kan gøre noget? Nej. Heldigvis kan man igennem professionel alkoholbehandling sætte sygdommen i bero.
Hvorfor udvikler nogen sygdommen alkoholisme, mens andre ikke gør?
Det spørgsmål har forskere forsøgt at finde et præcist svar på igennem mange årtier,
og mange forskellige faktorer spiller ind. Nogle mener, at alle kan udvikle sygdommen alkoholisme, hvis de over en længere periode har et skadeligt overforbrug af alkohol.
Dog viser al forskning, at nogle er meget mere genetisk disponeret for sygdommen alkoholisme end andre. Blandt andet spiller belønningssystemet i vores hjerner en stor rolle i, hvor disponerede vi er overfor misbrugs- og afhængighedssygdomme, herunder alkoholisme.
Vi ved også, at arvelighed spiller en stor rolle, så hvis en af vores forældre eller bedsteforældre kæmpede med alkoholisme, er der en latent arvelig disponering.
Meget forskning peger på, at en person med alkoholafhængige forældre, selv har 400% større risiko for at udvikle alkoholisme end en uden afhængighed i familietræet.
Er alkoholisme farligt?
Sundhedsstyrelsen oplyser, at 6% procent af alle dødsfald i Danmark skyldes alkohol. Men samtidig bidrager alkohol til over 60 andre forskellige sygdomme, blandt andet kræftsygdomme, mave-tarm-sygdomme, hjerte-kar-sygdomme, leversygdomme, sygdommen på grund af nedsat immunforsvar, forhøjet blodtryk og meget mere. Yderligere kan alkohol medføre en lang række psykiske og mentale udfordringer, som for eksempel angst og depression.
Hvad gør jeg hvis jeg selv, eller én jeg kender, drikker for meget?
Det er vigtigt at søge professionel hjælp, som nævnt er alkoholisme en sygdom der kan sættes i bero, men det kræver en virkningsfuld alkoholbehandling.
Mange der drikker for meget, og selv personer med alkoholafhængighed, kan mange gange være i stand til selv at stoppe drikkeriet i en kortere periode, men uden professionel behandling, vil man før eller siden begynde at drikke igen. Derfor er professionel hjælp altid nødvendigt.
Hos Dyscon Alkoholbehandlinger har vi mange års erfaring i at tilbyde en sådan professionel alkoholbehandling. Vi har igennem årene hjulpet tusindvis af familier og enkeltpersoner med alkoholmisbrug tæt inde på livet. Vi kan også hjælpe dig og din familie.
Ring for yderligere information om, hvordan du selv eller en du holder af, kommer ud at alkoholmisbrug. Vi svarer telefonen hver dag hele året rundt. Ring 70 20 55 01.
Her på alkoholbehandlinger.dk kan du desuden finde en masse artikler omkring alkoholmisbrug og alkoholafhængighed.
Læs også følgende artikler: