Følelsesmæssig medafhængighed, medafhængighed, co-dependency, medmisbruger – titlerne er mange, men dækker alle over et begreb, som ofte bliver meget misforstået, og kan endda for nogen i første omgang, vække en smule vrede eller harme hos den pårørende. Især vendingen, ”medmisbruger” kan vække store følelser. Hos Dyscon vil vi ofte kalde det ”medafhængighed” eller ”følelsesmæssig medafhængighed”. 

Så hvad er medafhængighed? 

Medafhængighed er ikke nemt at forklare. Spørger du fem forskellige terapeuter, vil du ofte få fem forskellige svar. Derfor undgår mange at give en dybere forklaring, men benævner kun kort problematikken, hvilket kan efterlade dig som pårørende med flere spørgsmål end svar og skabe frustration i stedet for genkendelig forståelse. Derfor er det utrolig vigtigt med den rette forståelse. Efterhånden som den pårørendes forståelse af begrebet medafhængighed vokser, ender det stort set altid med en kæmpe lettelse. Mange udtrykker det som om at ”hele verden” er blevet løftet af deres skuldre.

Medafhængighed betyder ikke, at den pårørende også drikker for meget. Faktisk er det som regel næsten altid modsat. Mens den med alkoholproblemet øger sit alkoholforbrug, begrænser eller stopper den pårørende helt sit alkoholforbrug. Så medafhængighed har intet med at drikke sammen at gøre. Derimod handler det om, at man ubemærket alligevel bliver en del af det usunde mønster. Mens den drikkendes liv handler om hvordan alkoholen skaffes, gemmes væk og drikkeriets omfang skjules, kommer den medafhængiges liv mere og mere til at handle om, hvordan partnerens alkoholmisbrug begrænses og konsekvenserne ved drikkeriet undgås eller formindskes. Det betyder, at i sidste ende kommer alkoholen og drikkeriet til at fylde næsten alt i begges liv.

Medafhængige er gode og kærlige mennesker, der vil andre det godt. Desværre ender de ofte med at gå alt for langt, i deres forsøg på at hjælpe andre – ofte med det resultat, at de helt glemmer sig selv, og måske bliver deres kærligt mente indsats, ofte til skade for dem selv. Medafhængighed er en livsstrategi, men desværre en fejlagtig strategi, fordi de leveregler og overbevisninger som medafhængige bringer ind i forholdet, typisk er meget urealistiske.

Hos Dyscon tilbyder vi gratis rådgivning både til drikkende og til pårørende. Ring 70 20 55 01.

Nederst på siden kan du også læse om vores gratis kursus om medafhængighed.

Hvordan identificeres medafhængighed?

Læser du bøger eller artikler om medafhængighed, kan man nogle steder falde over lange lister med ”typiske” karaktertræk hos den medafhængige. Listerne kan ofte være så lange og med så mange karaktertræk, at man ender med helt komme til at sidde med følesen af at alle mennesker er medafhængige. 

Derfor har vi samlet det til bare ”Tre tegn på medafhængighed”.

Hvis du mens du læser de tre udsagn tænker, ”de passer alle tre på mig”, så er du med stor sandsynlighed, det man kalder for følelsesmæssig medafhængig. 

Hvis der er to udsagn, hvor du tænker det passer på dig, så er du måske medafhængig.

Tre tegn på medafhængighed:

1: Jeg bør ikke give udtryk for hvad jeg gerne vil. Mine ønsker og behov må ikke være en byrde for de andre. Det er bedst at fokusere på, at de andre har det godt.

2: Jeg kan få et parforhold eller en relation til at fungere, hvis jeg bare ligger nok i det.

Jeg er god til at hjælpe andre, løse deres problemer og gøre dem glade.

3: Det er ikke okay, hvis jeg siger nej til andre. Det vil være selvisk og ukærligt, og så er der ingen der vil elske mig.

Hvis du som nær pårørende eller partner til en med et alkoholproblem, lige har læst de ”tre tegn på medafhængighed” og nu tænker ” det passer jo på mig”, så fortvivl ikke!  

Der er professionel hjælp at hente. Hos Dyscon har vi årtiers erfaring med at hjælpe familie og pårørende til mennesker med alkoholproblemer, og vi kan også hjælpe dig.

Her kan du læse mere om hvordan medafhængighed behandles.

Hvis du er i tvivl om hvorvidt de ”tre tegn på medafhængighed” passer på dig, så kan du spørge en ven eller veninde, du ved vil give dig et ærligt svar. Du kan også læse mere om medafhængighed her:

mere om medafhængighed

Gratis kursus om medafhængighed for pårørende til en med et alkoholmisbrug.

For yderligere information, ring 70 20 55 01.

Hver dag, alle årets dage, tilbyder vi gratis alkoholrådgivning til både dig der drikker ”lidt” for meget eller til dig der er pårørende til en med et alkoholproblem. Ring 70 20 55 01.

Hvert år hjælper vi flere hundrede familier til et bedre og lykkeligere familieliv uden alkoholproblemer, og vi vil også gerne hjælpe dig og din familie. Ring 70 20 55 01.