Skip to main content

Gratis alkoholrådgivning – 70 20 55 01

100% fortrolighed & diskretion

    Måske har du indimellem hørt udtrykket “funktionspromille”, og måske tænkt over hvad det udtryk egentligt betyder. I denne artikel forklarer vi, hvordan og hvorfor begrebet en “funktionspromille” opstår.

    Hvordan opstår en funktionspromille?

    Mange kender måske godt følelsen af, hvordan et par gode glas rødvin fredag aften kan få ugens stress og pres til næsten helt forsvinde. En lille smule alkohol kan få kroppens muskler til at slappe af og livet bliver lige pludseligt meget nemmere og behageligere.

    Det er der bestemt ikke noget galt i. Det er den gode virkning rusmidlet alkohol kan have, hvis brugt rigtigt.

    Men når et par gode glas et par gange om ugen, bliver til mange gode glas, mange gange om ugen, så begynder kroppen at vænne sig til denne oftere og oftere påvirkning af alkohol. 

    Det betyder, at kroppen kræver en større mængde alkohol for at opnå den samme ønskede virkning. Det kalder man toleranceudvikling.

    Et fortsat eller langvarigt skadeligt overforbrug af alkohol, kan betyde at toleranceudviklingen bliver forholdsvis stor. Det kan betyde, at det nu kræver en hel flaske rødvin at opleve den samme virkning, som man for år tilbage havde ved bare et enkelt glas. Med tiden kan én flaske blive til 2 flasker og så videre.

    Når man drikker større og større mængder alkohol for at opnå samme virkning, betyder det samtidig at ens alkoholpromille stiger. Så man skal altså have en større alkoholpromille, for at have den ønskede virkning.

    Alkoholmisbrug og funktionspromille.

    Mange tror fejlagtigt, at den alkoholafhængige drikker alkohol med et ønske om at blive beruset eller fuld. For langt de fleste er det ikke tilfældet. De oplever i stedet beruselsen som en uønsket fjende. Beruselsen kan netop være med til at afsløre deres alkoholmisbrug.

    Men hvorfor er det så at man drikker, spørger du måske.

    For langt de fleste er det netop for at opleve den afslappende virkning alkohol kan give. En flugt fra problemer, en flugt fra skyld og skam, en flugt fra sig selv.

    Men toleranceudviklingen har gjort, at der nu skal meget store mængder alkohol til for at opnå den ønskede virkning. Det betyder, at en person med et længerevarende alkoholmisbrug, tilsyneladende kan være i stand til at fungere fuldstændig upåvirket, men måske i virkeligheden har en alkoholpromille så høj, at en med et almindeligt alkoholforbrug ikke bare vil være voldsomt beruset, men vil dø af en tilsvarende mængde.

    For en person med så stor en toleranceudvikling, vil det dog ofte være lige omvendt hvis han eller hun ikke har drukket den mængde alkohol. Vedkommende vil simpelthen ikke være i stand til at fungere på grund af som regel både fysiske og psykiske abstinenser.

    Her kan du læse mere om abstinenser.

    Hvis du eller en du kender, har udviklet alkoholtolerance, er det måske på tide at se på forbruget med åbne øjne. 

    Vi vil gerne hjælpe dig. Du kan ringe alle årets dage på 70 20 55 01 for gratis alkoholrådgivning og vejledning.

    Skal vi ringe dig op?

    Få hjælp nu – også hvis du er pårørende. Lad os ringe dig op til en uforpligtende samtale.

    Gratis og 100% fortrolig.