Skip to main content

Gratis alkoholrådgivning – 70 20 55 01

100% fortrolighed & diskretion

  Drikker du ”lidt” for meget og tænker på, hvordan du kan nedsætte dit alkoholforbrug?

  Eller måske ønsker du en længere pause uden alkohol? Så kan denne artikel måske hjælpe dig på vej til dit mål.

   

  At nyde en kold øl, et godt glas vin eller anden form for alkohol er en almindelig del af den danske kultur og forbindes af mange med en måde at hygge sig sammen med gode venner eller en del af en god middag. 

  Ovenstående er normalvis ikke et problem, men for rigtig mange bliver alkohol desværre til mere end ”bare” et glas en gang i mellem.

  Mere end 585.000 danskere drikker over Sundhedsstyrelsens risikogrænse for skadeligt forbrug.

  Det vil sige, at de har et alkoholforbrug, der allerede har gjort skade eller højest sandsynlig vil påføre varig skade.

   

  Hvorfor drikker så mange for meget?

  For langt de fleste starter et alkoholmisbrug eller et skadeligt overforbrug ved at man oplever en flugt gennem alkoholen. Den drikkende oplever en følelse af, at alkoholen kan hjælpe med at klare stress, eller måske som et potentielt middel mod søvnløshed eller angst.

  Desværre kommer de fleste også til den erkendelse, at alkoholen alligevel ikke gør meget for at lindre disse bekymringer på længere sigt. Den måde at drikke alkohol på kommer også med nogle betydelige ulemper.

   

  Selv om man drikker moderat, kan alkoholen efterlade én følelsesløs, omtåget eller måske endda med tømmermænd. Jo mere man drikker, jo mere sandsynligt er det, at man også vil begynde at bemærke andre helbredseffekter som for eksempel:

  • Forstyrret søvn
  • Fordøjelsesproblemer og måske vægtproblemer
  • Hukommelsesproblemer
  • Øget angst, depression og irritabilitet
  • Uenighed og anden konflikt med andre

   

  Ovenstående er bare for at nævne nogle få symptomer.

   

  Når disse symptomer på overforbrug begynder at hobe sig op, spekulerer du måske på, om det er tid til en pause. 

   

  Og det er du ikke alene om. Mere end hver 3. af de 585.000 vi nævnte i indledningen oplyser, at de har et ønske om at stoppe eller reducere deres alkoholforbrug.

   

  Har du set på den rolle, alkohol spiller i dit liv?

   

  Derfor er spørgsmålet, ”Hvordan kan jeg stoppe med at drikke? Eller hvordan drikker jeg mindre?”, blandt de spørgsmål vi oftest modtager på vores alkohollinje for alkoholrådgivning.

   

  Uanset om du ønsker at skære ned eller tage en pause væk fra alkoholen, så kan denne artikel give dig nogle forslag til at få lavet en plan, som forhåbentlig fungerer for dig.

   

  Du skal bruge lidt tid på at udforske dit forhold til alkohol. Stille dig selv nogle ransagende spørgsmål, og det er meget vigtigt, at du besvarer dem helt ærligt over for dig selv.

   

  Drikker jeg for meget?

  Svaret giver måske sig selv, når du er i gang med at læse denne artikel, men det første du må gøre er, at finde ud af hvor meget, du rent faktisk drikker.

  Prøv så præcist som muligt at tælle sammen, hvor mange genstande du drikker hver dag i løbet af en almindelig uge. *

   

  Drikker du ”lidt” for meget eller er du blevet alkoholafhængig?

  Måske har du tænkt på, om du er ved at udvikle afhængighed af alkohol, og her må jeg være helt åben og ærlig over for dig – hvis du først har udviklet alkoholafhængighed, så vil rådene i denne artikel ikke føre til nogen varig og holdbar løsning.

  Har man først udviklet alkoholafhængighed eller det man også kalder alkoholisme, vil du kun opnå en varig løsning gennem professionel alkoholbehandling.

   

  Vi vil meget gerne rådgive dig om behandling af alkoholafhængighed. Ring 70 20 55 01.

  Du kan også finde mere information i følgende artikler: Alkoholafhængighed, Hvad er alkoholafhængighed?, Symptomer på alkoholafhængighed, Antabus kurerer ikke alkoholafhængighed og Misbrugsbehandling.

   

   

  Er du i tvivl om, hvorvidt du har udviklet alkoholafhængighed?

  Så tilbyder vi en uforpligtende test sammen med en af vores professionelle alkoholbehandlere.

  Du kan ringe og bestille en tid på 70 20 55 01. Du kan også læse mere i artiklen Alkoholmisbrug test.

   

   

  Jeg drikker for meget alkohol.

  Måske er du kommet til den konklusion, at du ikke har udviklet alkoholafhængighed, men føler stadig at du måske drikker for meget og at du har brug for en periode med mindre eller måske helt uden alkohol.

  Man behøver ikke at have decideret drikketrang for at begynde at drikke for meget. Alligevel bliver “en hurtig drink” ofte til tre eller fire drinks. Når du har det sjovt, kan du have svært ved at stoppe, især i selskab med venner der har det samme på samme måde.

   

  Tænk over, hvorfor du drikker.

  Hvad er det, du føler, alkoholen gør for dig?

  Masser af mennesker bruger alkohol som flugt eller bedøvelse af fysiske eller følelsesmæssige smerter til lette stressende situationer eller som en flugt fra ensomhed eller kedsomhed.

   

  Når man flygter for livets udfordringer gennem alkohol, er det værd at overveje, om alkoholen forhindrer dig i at finde mere nyttige måder at håndtere tanker, følelser og situationer.

  Det er derfor rigtig vigtigt at vide, hvorfor du drikker. At kende årsagerne til dit alkoholbrug – stress, problemer på arbejdspladsen, søvnløshed eller andet – kan hjælpe dig med at udforske alternative måder at tackle disse problemer mere produktivt.

   

  Stop med at drikke eller bare en pause?

  Du ved måske, at du på et tidspunkt helt vil opgive alkoholen. Men måske er du ikke sikker på, om det er nu du vil holde op fuldstændigt og ønsker ikke at presse dig selv til det mål lige nu.

  Det er helt OK. Det vigtigste er at se på dine drikkevaner og finde en måde at skære ned på, der fungerer for dig.

  Det er muligt at udvikle et bedre forhold til alkohol og træffe mere opmærksomme, informerede valg om at drikke uden fuldstændig ædruelighed.

  At drikke med måde kan for mange med skadeligt overforbrug være et fornuftigt alternativ til fuld afholdenhed.

  ”Lær at drikke med måde” fokuserer på at reducere alkoholforbruget og de potentielle skader der følger med overforbrug af alkohol. Man tager altid udgangspunkt i din situation og hvad du behøver, uanset om målet er en pause fra alkoholen eller at reducere dit alkoholforbrug.

  Mange alkoholbehandlere taler kun om fuldstændig ædruelighed. For mange kan det naturligvis være et udemærket mål, men det behøver ikke at være det eneste, medmindre man har udviklet alkoholafhængighed.

  Kender du ikke dit endelige mål endnu? Det er også fint. Bare vid, at du har muligheder.

   

  Åbenhed kan være en stor hjælp til at drikke mindre.

  At lade andre vide om dit valg, omkring at nedsætte eller stoppe dit alkoholforbrug, kan være med til at motivere dig og til at holde fast i din beslutning.

   

  Involvér dine nærmeste. Familie og venner kan give opmuntring og støtte, når du holder op eller holder pause.

  Ved at være åben omkring dit forhold til alkohol kan du også opfordre andre til at udforske deres egne drikkevaner. Måske overvejer din ægtefælle/partner, søskende eller bedste ven også at foretage en ændring. Ændring af drikkevaner sammen giver jer mulighed for at støtte hinanden, samtidig med at du øger din motivation og ansvarlighed.

   

  Du kan finde forslag til hvad du kan sige, længere nede i artiklen.

   

  Find ligesindede.

  Find nogen der enten lever på den måde, du nu ønsker at opnå eller som har samme mål.

  Det er altid nemmere at nå et godt resultat, når man gør det sammen. Det er ligesom hvis man besluttede sig for at begynde at motionstræne. Hvis alle ens venner ligger på sofaen og synes træning er dumt tidsspilde, så er det næsten umuligt selv at komme afsted.

  Eller hvis man har et mål om at tabe nogle overflødige kilo, så er det svært, hvis man kun er sammen med nogen, der hele tiden propper sig med overflødige kalorier.

   

  Det er derfor vigtigt at opbygge nye relationer med mennesker, der også vælger at undgå alkohol. Det kan være en rigtig stor fordel. Jo mere støtte du har, jo bedre.

   

  Her er nogle idéer:

  • I stedet for at tage på fredagsbar med vennerne, var det måske en god idé at mødes med en enkelt ven på en café, hvor de måske serverer byens bedste kaffe.
  • Næste gang du skal invitere din ægtefælle eller kæreste ud at spise, så vælg en restaurant hvor de ikke kun har en vinmenu, men også et alkoholfrit alternativ der passer perfekt til maden.
  • Find fælleskaber på nettet, som laver sociale arrangementer uden alkohol.

   

  Vær klar til at svare på, hvorfor du drikker mindre eller holder alkoholpause.

  Når du afviser en drink, vil folk måske spørge hvorfor.

  Du er ikke forpligtet til at give dem en masse detaljer, men det kan hjælpe dig selv, at have et svar parat:

   

  Du kan for eksempel sige.

  • “Jeg skærer ned, på grund mit helbred.”
  • “Jeg prøver lige at leve lidt sundere for tiden.”
  • “Jeg skal lige have smidt nogle kilo.”

   

  Eller forbered dig på at sige noget helt andet. Det vigtigste er, at du klart afviser, at du skal have mere alkohol lige nu.

   

  Husk, du behøver ikke sige mere end “nej, tak”. Ved at øve dit afslag på forhånd, kan du føle dig mere komfortabel og selvsikker, når du befinder dig i en situation, der involverer alkohol.

  Forsøg ikke at bekymre dig om, hvorvidt andre dømmer dig, da de fleste sandsynligvis ikke bemærker eller husker, hvad du sagde alligevel.

   

  Hvordan du forklarer dine nærmeste, at du er stoppet med at drikke eller har valgt at skære ned.

  Selvfølgelig kan det være lidt anderledes med dine kære eller nærmeste venner. Måske du føler, at du vil give dem en lidt mere detaljeret forklaring, men er usikker på, hvad du skal sige. Så hjælper det stadig at holde din forklaring enkel:

   

  • “Jeg synes, at jeg har drukket lidt for meget i en periode, og jeg vil bruge lidt tid på at genoverveje den vane.”
  • “Jeg fanger mig i at drikke på mine følelser eller når jeg er stresset. Det har jeg besluttet at lave om på.”
  • “Jeg nyder ikke rigtig at drikke, og jeg er træt af at gøre det, bare fordi alle andre gør det.”

   

  Husk, du skylder ikke nogen en forklaring på, hvorfor du vælger som du gør, og slet ikke en undskyldning. Det er din beslutning, og hvis dine venner ikke vil respektere det, så er det måske på tide at begrænse samværet eller måske helt at finde nye venner, som vil det bedste for dig og ikke dem selv.

   

  Nye vaner i forhold til alkohol.

  Når alkohol normalt udgør en del af din typiske rutine, kan det lige at snuppe en drink nærmest blive noget, du gør helt automatisk, især når du føler dig træt, stresset eller presset.

  Du behøver normalvis ikke helt at ændre alt eller genopfinde dit liv, for at holde op med at drikke, men et par ændringer i dine omgivelser kan gøre en stor forskel.

  Skil dig af med din alkohol. Alkohol i dit hus kan friste dig, når du prøver at holde op. Hvis du har lyst til en drink, kan det at du ved, at du skal ud og købe alkoholen, mange gange få dig til at behovsudsætte. Hvis du har en stor samling af dyre vine eller sjældne whiskyer, som du ikke er klar til at skille dig af med, kan du eventuelt låse dem inde i et rum og bede en ven om at passe på nøglen eller leje et opbevaringsrum et godt stykke væk fra hvor du bor.

   

  Hold i stedet gode og spændende ikke-alkoholiske drikkevarer til rådighed for dig selv og andre. Du behøver ikke nødvendigvis at tilbyde alkohol, for at være en god vært. Lad gæsterne medbringe deres egen alkohol – og bed dem om at tage eventuelle rester med, når de går hjem.

   

  Find en ny ikke-alkoholisk favoritdrink.

  Nogle synes, det er en fordel at drikke alkoholfri øl eller alkoholfri vin, andre synes at det minder dem for meget om det, de i øjeblikket ikke drikker og vil derfor hellere drikke noget helt andet.

  For langt de fleste er det vigtigt ikke bare at erstatte alkoholen med almindelig sodavand, da det hurtigt bliver lidt kedeligt i længden og kan derfor gøre trangen til alkohol større. 

  At vælge den rigtige drink kan hjælpe dig med at stå fast i dit ønske om at stoppe med at drikke. Almindeligt vand kan selvfølgelig give masser af sundhedsmæssige fordele, men det er ganske vist ikke det mest interessante valg.

   

  Med lidt kreativitet kan du finde noget super godt at drikke i stedet for. Noget der ikke får dig til at savne alkoholen. De seneste år er der kommet et kæmpe udvalg af spændende alkoholfrie drikkevarer. Mange steder kan man i dag få masser af æblejuice og -most lavet på specifikke æblesorter. Hvis du er til æblejuice, så prøv nogle af alle de forskellige sorter og se hvilken sort der passer bedst til den mad, du laver den pågældende dag. 

  Der er kommet en masse forskellige iste på markedet. Prøv på samme måde at sammensætte dem til din menu. Måske er det igen noget helt andet, der gør det for dig. Prøv dig frem.

   

  Det kan også være, du er mere til at mikse din helt egen drink ved at lave forskellige frugtjuicer og blande dem op med for eksempel danskvand eller din egen hjemmelavede iste. Eller noget helt andet. 

   

  Det er i hvert fald vigtigt, at du finder en lækker erstatning i stedet for den alkohol, du plejer at drikke.

   

  Hvornår plejer du at drikke alkohol?

  Kend dine drikkemønstre. Find ud af hvilke tidspunkter på dagen du plejer at drikke alkohol.

  Er det for eksempel, når du lige kommer hjem fra arbejdet, at du snupper en kold øl?

  Så prøv at have en af de andre drinkserstatninger klar, vi lige har talt om. Og brug én af dem til at erstatte din kolde øl.

   

  Er det bestemte tidspunkter, hvor du er alene hjemme? Så prøv at komme ud af huset på de tidspunkter, for eksempel ved at løbe en tur, gå til fitness eller bare gå en tur i skoven.

  Det er vigtigste er, at du holder dig beskæftiget med noget andet og skaber nogle nye vaner.

  Find nye steder at møde dine venner, for på den måde også at skabe nye vaner.

   

  I den første lange periode efter du begynder at skære ned eller helt at stoppe med at drikke, så undgå at presse dig selv for meget. Forsøg at lave en skemalagt hverdag, indlæg faste spisetider, så du undgår perioder, hvor du bliver alt for sulten, da det kan være en årsag til drikketrang. Forsøg at undgå situationer med store følelser eller hvor du bliver stresset eller for presset.

  Sørg også for at få rigeligt med søvn. 

   

  Professionel hjælp til at drikke mindre.

  For en stor del vil ovenstående råd kunne hjælpe godt på vej mod et mål om at drikke mindre alkohol.

  Men måske oplever du, at du følger rådene og så alligevel ender tilbage i samme drikkemønster som før. Betyder det så, at du er alkoholafhængig? Måske, men ikke nødvendigvis. Rigtig mange oplever, at det at reducere et alkoholforbrug kan være rigtig svært, uden at de har udviklet alkoholafhængighed.

   

  Hvis du har det sådan, så skulle du måske overveje at få hjælp gennem vores behandling, Lær at drikke med måde.

   

  Vi har gennem denne metode hjulpet tusindvis af familier og enkeltpersoner – og vi kan også hjælpe dig. Inden en ”Lær at drikke med måde”-behandling påbegyndes, vil du altid gennemgå en test, der viser, om du har udviklet alkoholafhængighed eller om du realistisk kan lære at have et moderat alkoholforbrug.

   

  Ring til 70 20 55 01 for mere information.

   

  * En genstand består af en almindelig øl eller et almindelig glas vin eller 4 cl alkohol.

  Husk de fleste hælder væsentlig mere op til sig selv end en enkelt genstand, når de lige snupper et glas vin eller en drink.

  Skal vi ringe dig op?

  Få hjælp nu – også hvis du er pårørende. Lad os ringe dig op til en uforpligtende samtale.

  Gratis og 100% fortrolig.